Kreml: Kanadának tanulnia kell a botrányból, és támogatnia kellene a náciellenes orosz kezdeményezéseket

2023. szeptember 28. 19:24

Dmitrij Peszkov szerint fontos, hogy Kanada „levonja a tanulságot megszégyenüléséből”.

2023. szeptember 28. 19:24

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

Ezt is ajánljuk a témában

A 98 éves ukrán náci kiadatását követeli Lengyelország Kanadától

Tovább zajlik az egykori SS-tag ukrán aggastyán körüli politikai vita.

„Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, mint Kanada, levonja a tanulságot megszégyenüléséből, és hogy a későbbiekben, az Oroszországi Föderációnak a nácizmus elítélésére irányuló kezdeményezéseiről értesülvén kinyilvánítsa álláspontját” – tette hozzá a Kreml szóvivője. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese csütörtöki Telegram-bejegyzésében megjegyezte, hogy 

Kanada tavaly a nácizmus dicsőítését elítélő orosz határozattervezet ellen szavazott,

majd kifejezte abbéli reményét, hogy idén ez másképp lesz. 

Ezt is ajánljuk a témában

Üzent a Kreml: bíróság elé kell állítani az ukrán SS-veteránt, akit meghívtak a kanadai parlamentbe

„Az ilyen bűncselekmények nem évülhetnek el” – fejtette ki Dmitrij Peszkov.

Azzal kapcsolatban, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nem említette az ukrán nacionalisták orosz áldozatait akkor, amikor nyilvánosan bocsánatot kért Yaroslav Hunka múlt pénteki parlamenti köszöntése miatt, Peszkov kijelentette:

„Nem az a legfontosabb, hogy kitől kérnek bocsánatot, hanem annak tudatosítása, hogy ilyesmi nem történhet meg többé. Egy olyan országban, mint Kanada, hogy lehet nem tudomást venni az olyan szörnyű jelenségekről, mint a nácizmus és a fasizmus? Úgy tűnik, hogy Kanadában több nemzedék semmit sem tud a fasizmusról. Ezt az ismeretet védőoltásként kellene beadni az ellen, hogy a nácizmus ne ismétlődhessen meg” – hangsúlyozta Peszkov.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik