Fico kijelentette: hisz az Orbán Viktorral való együttműködés sikerében

2023. szeptember 28. 21:21

A Smer-SD elnöke szeretné, ha a szlovákiai parlamenti választások után újraéledne az együttműködés a V4-ek között.

2023. szeptember 28. 21:21
null

A szlovákiai és a lengyelországi választások azért fontosak, hogy olyan kormányok alakulnak-e, amelyek a szuverén, nemzetállami hozzáállást akarják képviselni – mondta Robert Fico, a szlovák Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A volt szlovák miniszterelnök az interjúban kijelentette: egy véleményen van Orbán Viktor magyar kormányfővel abban, hogy 

a két országnak nem szabadna jelentéktelen tényezővé válnia az európai térképen.  

„Mi itt Szlovákiában respektáljuk, hogy az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem fogjuk érvényesíteni a nemzetállami érdekeinket vagy nem leszünk büszkék és magabiztosak” – fogalmazott. Hozzátette: 

nem fogják elfogadni, hogy bármelyik országot megbüntessék azért, mert kiáll saját nemzeti érdekei mellett. 

Azt mondta, „tágra nyílt szemekkel és hitetlenkedve” figyeli azokat a javaslatokat, hogy például azért, mert Magyarországon olyan demokratikus intézkedéseket hoznak, amelyeket a választások előtti kampány során megígértek a választóknak, meg kell vonni Magyarországtól az európai uniós alapokat, korlátozni kellene a szavazati jogát vagy meg kell vonni tőle az uniós elnökséghez való jogot.   

Két út közül lehet választani

Szerinte a szlovákiai választáson az emberek két út közül válaszhatnak. „Az egyik egy tákolmány”, amely az elmúlt kormánykoalíció maradékából és egy új politikai pártból, a Progresszív Szlovákiából jöhet létre külföldi nonprofit szervezetek által. Ezt egy tisztán Brüsszel-párti, migránspárti és az európai politikát képviselő erőnek nevezte, amelynek a nemzeti politizáláshoz semmi köze nincs. A másik az, hogy a Smer-szociáldemokrácia alakít kormányt, amely 

egy szuverén, politikailag a nemzetállami érdeket védő variáció 

– jelentette ki. Robert Fico szeretné, ha a parlamenti választások után újraéledne az együttműködés a V4-ek között. Ezt szerinte szándékosan verték szét, mert a nyugati világ nagy országai nem akarják, hogy négy ország együttműködjön és megvalósítsák elképzeléseiket. Korábban a V4-ek mindig összehívták a kormányfőket például az európai uniós tanácskozások előtt és megállapodtak a közös fellépésben. Arról is beszélt: hisz abban, hogy az a sok energia, amit 

Orbán Viktorral közösen „beleraktak” a jó szlovák-magyar, magyar-szlovák viszonyba, megtérül a jövőben.   

Úgy fogalmazott: azon is együtt kell majd dolgozniuk, hogy jól éljenek a szlovákiai magyarok. Ezt a témát szívesen folytatná, hogy a regionális különbségek, amelyek Szlovákiában még mindig nagyon nagyok, a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek – jelezte.   

(MTI)

Nyitóképen Robrt Fico, egykori szlovák kormányfő. Fotó: Vladimir Simicek / AFP

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 01. 14:54
Orbán Viktor miniszterelnök Pozsonyba megy. Gratulálni! Tárgyalni! Jófajta páleszt is visz ajándékba!
Lajoss
2023. szeptember 29. 15:53
Két hülye egy pár…
KBA98
2023. szeptember 29. 11:55
Ebben én is hiszek!
balbako_
2023. szeptember 29. 09:38
Fico - ha nem is könnyen -tanult. Rájött a V4-ek élén Orbánnal többek közt Szlovákia érdekeit is védik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!