„Fico egy copy-paste Orbán, de szlovák NER nem lesz” – Világrend

2023. szeptember 27. 18:20

Mi Robert Fico titka, hogy politikai zombie-ból újra a hatalom közelébe tornászta fel magát? Milyen irányt venne kormányfősége esetén Szlovákia? A pozsonyi Comenius Egyetem kutatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. szeptember 27. 18:20
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás
főmunkatárs

Ez egy nagyon új dolog, ez az euroatlanti-ellenesség Ficónál, és nem is csak az ukrán háborúról szól, hanem egy tágabb új narratíva, amely USA-ellenességre, EU-ellenességre, Brüsszel-ellenességre épül, végső soron azt lehet mondani, mintha Orbán Viktor narratíváját google translate-be betette volna” – magyarázza a Világrend adásában Kollai István a Smer vezetőjének újszerű politikai narratívájáról.

A Közép-Európa-szakértő szerint a szétaprózódott pártviszonyok, a szlovák mentalitás és a politikai rendszer sajátosságai miatt nem elképzelhető, hogy bármely párt, jelen esetben a Fico vezette nacionalista baloldal képes lenne egy olyan centrális politikai erőteret létrehozni, mint amelyet Magyarországon kialakított a Fidesz.

Nem látom magam előtt azt az Európai Bizottságot – amely Orbánnal szemben egy nagyon kemény ellenfél, egy nagyon jól szervezett falanx –, amely azért, mert Fico is ott botladozik mellette – mert Fico nem tud erőt felmutatni szerintem –, ettől megijed, elfárad, és azt mondja: na jó, kapják meg az EU-s pénzeket...” – válaszolt a szakértő arra a felvetésre, hogy Fico miniszterelnökségével Magyarország erős szövetségest kapna Szlovákiában a Brüsszellel való politikai-jogi küzdelmeiben.

A szeptember 30-án esedékes szlovákiai parlamenti választásról szóló beszélgetésben a kampány fő témái mellett a következőkről esett szó:

– Ha Robert Fico egy bukott politikus, akkor milyen tényezők miatt tudott olyan támogatást maga mögé állítani, hogy visszatérőben van a hatalomba?

– Miért nem sikerült az OLaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) mozgalomnak a politikai elitizmus megváltoztatása kormányon?

– Milyen kormányzati berendezkedés irányába vinné el Fico Szlovákiát? 

– Milyen esélye van egy Fico-ellenes négypárti koalíció létrejöttének?

– Milyen esélye van a Szövetség nevű magyar pártnak a parlamentbe jutásra?

A műsor vendége: Kollai István Közép-Európa-szakértő, a pozsonyi Comenius Egyetem kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:


 

--

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik