Magyarország nincs egyedül – öt uniós állam álláspontja, hogy maradjanak nyitva a csatornák Oroszország irányába

2023. szeptember 29. 09:44

Az Euractiv a „bécsi ötök” külügyminisztereinek találkozójáról ír.

2023. szeptember 29. 09:44

Az Euractiv arról ír, hogy Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország, az úgynevezett „bécsi ötök” külügyminiszterei Bécsben találkoztak, és hangsúlyozták, hogy az ukrajnai béke elősegítése érdekében

az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül nyitott kommunikációs vonalakat kell fenntartani Oroszországgal.

Hangsúlyozták, hogy az EBESZ a párbeszéd és a diplomácia kulcsfontosságú páneurópai platformja. A kritikák ellenére Ausztria és Magyarország is elismerte az EBESZ jelentőségét, Magyarország Oroszországgal szembeni békülékenyebb álláspontja pedig kritikát váltott ki.

A lap szerint az EBESZ kihívásokkal néz szembe, többek között azzal, hogy Oroszország akadályozza az ukrajnai konfliktusban betöltött szerepét, valamint a vezetésével és költségvetésével kapcsolatos nézeteltérésekkel. Mindazonáltal a közép-európai államok hangsúlyozták, hogy meg kell akadályozni, hogy az EBESZ irrelevánssá váljon, mivel továbbra is egyike azon kevés szervezeteknek, amelyek párbeszédet folytatnak Oroszországgal.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik