Egy kis intenzív osztályt építettek a föld felszíne alatt – rendkívüli beszámoló az amerikai barlangászt megmentő magyar orvostól

2023. szeptember 12. 17:36

Zádor Zsófia, a barlangász megmentésében részt vevő egyik orvos az első különítmény tagjaként ereszkedett le 1050 méteres mélységig.

2023. szeptember 12. 17:36

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: kihozták Mark Dickey amerikai barlangászt a török barlangból, aki egy hete, ezerméteres mélységben lett rosszul. Erről itt írtunk korábban.

A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Megszólalt a mentésben részt vevő egyik magyar orvos

A HVG-nek nyilatkozva kedden megszólalt Zádor Zsófia, a barlangász megmentésében részt vevő orvos. Mint a magyar szakember elmesélte, „az első különítmény tagjaként ereszkedett le 1050 méteres mélységig”, amikor még csak az expedíció tagjai voltak lent a barlangban. Ők akkorra már kiépítettek egy tábort, amit „úgy kell elképzelni, mint amikor az erdőben kirándul az ember, hálózsákban alszanak, bögrékben és lábosokban melegítjük az ételt, csak persze egy barlangban, a civilizációtól teljesen elzártan” – olvasható a HVG cikkében.

Mint fogalmazott: a körülbelül 4-6 fokos hőmérséklet miatt sátrakat is állítottak, hogy a hidegtől minél jobban tudják védeni magukat, a hőmérséklet előnye viszont az volt, hogy a levitt élelmiszer hűtéséről nem kellett külön gondoskodni.

Ilyen esetben több szempontot is figyelembe kell venniük a barlangászoknak

a sátor felállításánál, fontos, hogy szélvédett helyet találjanak, legyen a közelben olyan forrás, ahonnan iható, vagy legalábbis forralás után fogyasztható víz van, és ki tudjanak alakítani az alvóterülettől elkülönített részt, amit mellékhelyiségként használnak” – részletezte a HVG-nek a barlangi mentő.

A mentés körülményeiről szólva Zárdor Zsófia elmondta azt is: „a legnehezebb talán a kommunikáció hiánya volt, amikor én megérkeztem, még nem is volt teljesen kiépítve az ilyenkor használt telekommunikációs rendszer.

Egy vezetékes telefonhoz hasonló készüléken tartottuk a kapcsolatot a felszínen lévőkkel, de ez sem volt egyszerű: nagyon gyorsan merült, olyan halk volt, hogy alig hallottuk egymást, ráadásul 500 méternél lejjebb nem is működött megbízhatóan.”

Mint kifejtette: a kapcsolattartást úgy tudták megoldani, hogy „a mentés egyes részvevői, amikor szükség volt rá, megtették a 6-8 órás utat 500 méterig – ami ráadásul a barlang legnehezebben mászható szakasza –, onnan üzentek a felszínre. Emellett “serpaként” ingáztak többen a két tábor között, ők a felszerelést, gyógyszereket és élelmiszereket szállították a mélybe”. „Az első napokban még a barlang bejáratánál is csak 1-2 sátor és egy kisebb konyha volt berendezve, »mostanra úgy néz ki, mint egy űrbázis: rengeteg a generátor, kábelek mindenhol, amelyekkel az elektronikát töltjük«” – olvasható a lap cikkében.

Zádor Zsófia ugyanakkor rámutatott arra is: „a technikai tudás és a tapasztalat az elejétől kezdve meg volt, csak az volt a kérdés, mennyi idő alatt sikerül összehangolni a munkát, és mikorra áll össze a működőképes koordináció. Úgy voltam vele, hogy minél hamarabb sikerül bevonni a munkába az Európai Barlangi Mentők Szervezetét, annál jobbak az esélyeink Mark megmentésére, és

bár számos nehézséggel szembesültünk, hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor tegnap este a hordágy felért a felszínre”

– fogalmazott az orvos. A föld felszíne alatt „egy kis kórházat rendeztünk be, kis intenzív osztállyal, minél kevesebb elektronikai eszközzel, amelyeket aránylag könnyen tudunk szállítani” – mesélte a szakember, hozzátéve, hogy a profi mentőcsapatban szakértelemből nem volt hiány.

A HVG teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-oldala

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami66
2023. szeptember 12. 20:38
Sajnos elkövette azt a hibát, hogy a hvg-nek nyilatkozott. Emiatt egy csomó ember (pl. én is) nem fogja elolvasni a teljes történetet
Publius Decius Mus
2023. szeptember 12. 19:40
Ez aztán a csapat. Örülök, hogy ilyen minöségü emberek vannak közöttünk Magyarországon.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 12. 19:06
Egy unatkozó, milliárdos, mások pénzén élő yenki aki még barlangászni sem tud saját magát bajba kergeti, mint anno Suhajda. Erre egy unatkozó, otthon nem dolgozó magyar "intenzív" osztályt épít köré még Magyarországon többen meghalnak mert nincs elég intenzívterápiás ágy, szakápoló és orvos. Tapsot nekik!!!! Hajrá, nyomorékok! Repülőnap, érdekel valaki családost?
HunCsz
2023. szeptember 12. 18:14
Fantasztikusak vagytok Zsófia. Büszkék vagyunk rátok. Persze a nagy fanyalgok lázasan keresik a negativumokat és ezzel együtt a kapcsolatot a Zorbánnal. De a karaván halad a kutya meg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!