Die Welt: nem várnak tovább az EU-ra a tagállamok, kezükbe veszik a migráció kezelését

2023. szeptember 05. 11:09

Érdekesség, hogy noha az EU nem oldja meg, a kitoloncolási megállapodások pedig nem működnek, kerítésről szó sincs a Welt elemzésében.

2023. szeptember 05. 11:09
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Elemzésben fejti meg a Die Welt az európai migrációs helyzetet, és az összes létező megoldást hatékonytalannak ítéli – kivéve a kerítést, amit említésre sem méltat. A német lap úgy fogalmaz: „Friedrich

Merz nem akar többet várni – sem az EU-ra, amely a migrációs áramok leküzdésében alig halad előre, sem a szövetségi kormányra,

amely szerinte túlságosan is tétován lép fel az illegális bevándorlással szemben”. Merz ezért azt követeli, hogy Németország egyoldalúan nyilvánítsa biztonságos harmadik országgá Moldova és Grúzia mellett Tunéziát, Marokkót, Algériát és Indiát is, hogy azonnal ki tudjunk oda toloncolni embereket”.

2015 óta sosem volt ekkora a baj

 

A Welt emlékeztet: európai szinten 2015-2016 óta nem volt olyan magas a benyújtott menedékkérelmek száma, mint tavaly. Németország messze a legnépszerűbb célpont, oda szól a kérelmek negyede,

 

 és sokan bármiféle jogalap nélkül érkeznek – de „a kitoloncolások gyakran nem járnak sikerrel, mert a származási országok nem fogadják vissza állampolgáraikat”. Ezért Németországban júniusi állás szerint 280 ezer olyan ember él, akiket rég ki kellett volna már toloncolni.

Eközben hiányzik az uniós megoldás is:  a Welt szerint „az Olaszországhoz vagy Görögországhoz hasonló, külső határon fekvő államok csak akkor hajlandók több felelősséget vállalni (értsd: megvédeni a határaikat, ahogy azt a dublini egyezmény előírja – a szerk.), ha cserébe számíthatnak más EU-tagállamok támogatására, például uniós menekültelosztó rendszeren keresztül. Ettől viszont elzárkóznak a Magyarországhoz hasonló országok.”

Mindeközben a lap úgy látja, a kitoloncolási egyezményekkel sem áll jól Brüsszel: 2004 óta 18-at sikerült kötnie, köztük Törökországgal, a Nyugat-Balkánnal, a volt szovjet tagköztársaságokkal – de „hiányoznak fontos észak-afrikai országok”. Akikkel pedig sikerült ilyet kötni, mint például Giorgia Meloni közvetítése által Tunéziával, ott „ez a gyakorlatban nyilvánvalóan nem működik”.

A megállapodás olyannira megbukott, hogy a Brüsszel-Tunisz megállapodás óta a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok száma jelentősen növekedett, Tunéziának pedig esze ágában sincs migránsokat visszavenni – írja a Welt.

Kezükbe veszik a problémát a tagállamok

Látván, hogy az EU-val nem jutnak semmire, a tagállamok önállóan próbálják a problémát megoldani – mutat rá a Welt. MInt írják: Ausztria és Spanyolország átfogó migrációs megállapodást kötött Marokkóval, sőt, az osztrákoknak ez Indiával is összejött.

A portál szerint az Újdelhivel való tárgyalást megkísérelte a német kormány is, de ez olyan jól sikerült, hogy 2023 első negyedévében egészen pontosan 13 illegálisan ott tartózkodó indiait sikerült Indiába visszatoloncolnia.

Egy másik uniós ország megoldása – a magyar kerítés – kimaradt ebből a felsorolásból. Magyarország 2015-ben épített kerítést Szerbiával közös határára, amely olyannyira sikeresen csökkentette az ezen az útvonalon keresztül érkező migránsok számát, hogy 2018-ban még Angela Merkel német kancellár is kénytelen volt elismerni: a magyar kerítés Németországot is védi.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. szeptember 06. 08:16
Csak nem jöttek rá, hogy már Orbán Viktor sem tudja egyedül kikaparni helyettük a "gesztenyét"?
auditorium
2023. szeptember 06. 07:50
A szokásos szolidaritásszöveg, azonban a külső határokon lőni tilos, az NGO-hajók folytatják tevékenységüket a szállitással, ha feltartóztatják a hajóikat olasz kikötők, akkor feljelentik a belügyminisztert, lsd. Salvini esetét. Visszatoloncolni lehetetlen Merkel maga beismerte. Ahol az illegális bevándorlókkal szemben szigorúbban fellépnének, kitör egyből az erőszakos tüntetés. A befogadóközpontokban nincs hely, a matracokat felgyújtják . A napokban a Bundestag elfogadta az új állampolgársági törvényt, 5 év után kérhetik a német állampolgárságot, ha pedig megtanulnak valahogy németül , dolgoznak és jól viselkednek, akkor 3 év után német állampolgárok. Igy még többen mennének Németországba. Ördögi kör, mert ugyanakkor Európának szüksége van utánpótlásra az 1,2 születési ráta mellett. Az USA szelektálhat (greencard) , Európa nem. A munkásnegyedekben elszállásolt sok férfi migráns veszélyezteti a közbiztonságot, szabadon kijárhatnak, személyazonosságuk bizonytalan .
letsgobrandon-2
2023. szeptember 05. 21:11
"a tagállamok, kezükbe veszik a migráció kezelését" ... Orbán ezt mondja nekik 8 éve
Majdmegmondom
2023. szeptember 05. 20:43
Hááát, az Eu-s vezetők mind meg vannak fogva, ők tehetetlenek, különben irány a börtön. Egyértelmű, hogy azoknak a politikusoknak kell cselekedniük, akik még nem keveredtek botrányba, nem hallgattak le, akik még nem megfoghatók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!