Capitoliumi zavargások: 22 év börtönre ítélték a jobboldali aktivistát

2023. szeptember 06. 12:11

Kirívó büntetés: Enrique Tarriót, a Proud Boys korábbi vezetőjét két évtizedre elzárják. Ez eddig a legsúlyosabb ítélet, amit a capitoliumi zavargás egyik vádlottjára kiszabtak – mindezt úgy, hogy Tarrio nem is volt Washingtonban az események alatt, mert ki volt tiltva a fővárosból.

2023. szeptember 06. 12:11
null

Eddig több mint 1100 embert tartóztattak le a capitoliumi zavargások kapcsán – számolt be a BBC

Az amerikai szövetségi törvényhozás épületébe Donald Trump több ezer támogatója áradt be 2021. január 6-án, akiknek jelentős része nem fogadta el az elnökválasztás eredményét. Az épületből ki kellett menekíteni a képviselőket és a szenátorokat. A tömeg károkat okozott az épületben, és többen a rendőrökkel is összecsaptak. 

Trump ígéretet tett arra: 

ha újraválasztják, akkor elnöki kegyelmet ad a zavargóknak. 

 

 

Ezt is ajánljuk a témában

A Proud Boys nevű jobboldali aktivista hálózat korábbi vezetőjét, Enrique Tarriót májusban ítélték el államellenes szervezkedés vádjával. Ilyen vádat leginkább a régi polgárháború idején alkalmaztak. 

A férfi az ítélet kihirdetése előtt bocsánatot kért a rendőrségtől és Washington polgáraitól: „Nagyon szégyellem magamat és csalódott vagyok, amiért bánatot és szenvedést okoztam nekik. Ezzel a szégyennel kell együtt élnem hátralevő napjaimban.”

A Proud Boys korábbi vezetője elmondta:

nem akarta megváltoztatni a választás eredményeit. 

Hiába kért kegyelmet a bírótól: 22 év lett az ítélet. 

Mi az a Proud Boys? 

A Proud Boys nevű radikális jobboldali szervezet hét évvel ezelőtt egy baráti társaságként indult, de hamar belekeveredett a kultúrharcokba. A csoport tagjai „nyugati sovinisztáknak” nevezik magukat – írja a University of Maryland oldala. Különböző rendezvényeken 

gyakran összeütköztek az Antifa nevű szélsőbaloldali csoporttal. 

Az amerikaiak a 2020-as választási kampány alatt ismerték meg őket. Ők voltak a capitoliumi zavargások egyik fontos résztvevői. 

A választásokat követően Tarrio és más Proud Boys-tagok fenyegető üzeneteket posztoltak online, és sokan nem fogadták el a választás eredményeit. 

A rendőrség ugyanakkor Tarriót nem engedte be Washingtonba két nappal 2021. január 6. előtt. A férfit korábban azért tartóztatták le, mert elégetett egy Black Lives Matter-zászlót. Tarrio a zavargások alatt Baltimore-ban tartózkodott, de a közösségi oldalán azt posztolta: „élvezi a show-t”, és felszólította a részvevőket, hogy

„tegyék, amit tenniük kell”.

A CNN leírása szerint a Proud Boys tagjai január 6-án a tömeg élén mentek, és elsőkként bontották le a kordonokat. 

A múlt héten a csoport három tagja kapott börtönbüntetést. Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának két korábbi tagja 10 és 15 év börtönre lett ítélve, Joe Biggs, a hadsereg veteránja pedig 17 évet kapott. 

Súlyos ítéletek

Az amerikai konzervatív sajtóban többen rámutattak: szokatlanul súlyos ítéleteket kapnak a capitoliumi ostrom résztvevői. Biggs ítéletét például a bíró arra hivatkozva súlyosbította, hogy megrongálta a külső kerítést. A Federalist nevű lap szerint az évtizedes börtönbüntetések radikálisan súlyosabbak, mint amit a 2020-as BLM-lázadások résztvevői kaptak. 

Ezek az ítéletek azért is jelentősek, mert 

a legfontosabb vádlott maga Donald Trump lesz. 

Mint a Mandiner megírta: a 2020-as elnökválasztás utóéletével, a capitoliumi zavargással kapcsolatos szövetségi büntetőügyben az illetékes washingtoni bíró az első tárgyalási napot 2024. március 4-re tűzte ki. 

Trump tárgyalását Tanya Chutkan bírónő fogja vezetni, aki arról ismert: súlyosabb büntetést adott a capitoliumi vádlottaknak, mint amit az ügyészek kértek.  

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Jared Holt/Wikimedia Commons

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. szeptember 17. 23:28
Az utolsó szó jogán halálbüntetést kértem volna magamra. Nyilvános kivégzést guillotinne-nal.
Lajoss
2023. szeptember 08. 15:39
Ez teljesen rendben van.
nempolitizalok-0
2023. szeptember 06. 13:02
Ezekhez képest Kádárék kifejezetten humánusak voltak.
csuti-torpe
2023. szeptember 06. 12:40
trump leet mikor csukjak mar le vegre? rohadjon ra a lakat a ven szarkupacra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!