A magyar-német kapcsolatok Európa egészének kohéziója szempontjából kulcsfontosságúak

2023. szeptember 16. 12:42

Európát és az EU-t Közép-Európa tartja össze.

2023. szeptember 16. 12:42
Eric Hendriks
X

„A Nézőpont Intézet felmérésének bemutatóján vettem részt, amely a németek Magyarországról és a magyarok Németországról alkotott véleményéről készült. A német-magyar kapcsolatok érdekelnek és foglalkoztatnak. Gondolhatják: mi közöm nekem ehhez Magyarországon élő hollandként? Ennek az Eric Hendriksnek tényleg mindenbe bele kell szólnia! De a magyar-német kapcsolatok Európa egészének kohéziója szempontjából kulcsfontosságúak, mert Európát és az EU-t Közép-Európa tartja össze – ez már a kifejezésben is benne van. Németország-Magyarország teherhordó fal az európai építményben, és közel áll a hazafias európaiak szívéhez.

Mit mutatott az előadás? Azt, hogy bár minden eddiginél több a kereskedelem, vaamint , hogy a németek és a magyarok személyes szinten sem ellenszenvesek egymással, de az általános politikai légkör az elmúlt években romlott. A németek egyre negatívabban viszonyulnak a magyar kormányhoz, a magyarországi demokráciához és jogállamisághoz. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a német média rendkívül negatívan tudósít a magyarországi politikai helyzetről.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet főigazgatója ismertette megállapításait. Ezt követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti külügyi irodájának vezetője és Bauer Bence, a Német-Magyar Intézet igazgatója reflektált. 

Sok doktorátus, de a közös felismerés valójában egyszerű volt: az, hogy a német média ennyire túlzottan negatívan és riogatóan tudósít a magyarországi politikai helyzetről, rontja a bizalmat, és ezzel aláássa szép európai kontinensünk kohézióját. A negatív képnek társadalmi hatása van egészen a diplomácia és a szakmai élet hivatalos csatornáiig, beleértve az akadémiai életet is, ahol tapasztalataim szerint még az akadémikusokat is kijátsszák egymás ellen a félelemkeltéssel. (Egész konferenciákat mondanak le, és sajnos egyes programon már nem látnak szívesen magyarországi diákokat sem.)

Igen, a kritika jó, és van is mit kritizálni a magyar kormányon, de a szenzációhajhász túlzások és ellenségképek mérgezik a kutat. Hogyan lehetne jobbá tenni a dolgokat? Az egyik fogalom, ami állandóan felmerült, az »objektivitás« volt. A külföldi tudósításoknak tényszerűen korrektnek kell lenniük, a szakértőknek pedig józanul kell tájékozódniuk, és távol kell maradniuk a karikírozó »fekete-fehér képektől«. Ez a helyes út Magyarország, Németország és Európa számára.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik