Tömegével lettek rosszul az úszók a triatlon-világbajnokságon

2023. augusztus 06. 22:15

E. Coli baktérium okozhatta a tömeges megbetegedéseket.

2023. augusztus 06. 22:15
2023 Europe Triathlon Sprint & Relay Championships Balikesir

Az angliai Sunderlandben megrendezett triatlon-világbajnokságon legalább 57 versenyző kapott betegséget, köztük hasmenést, miután a múlt hétvégén tengeri úszáson vettek részt – írta a Guardian. A bajnokságon, amelyen múlt vasárnap mintegy 2000 triatlonista vett részt, a sunderlandi Roker strandon – egy olyan partszakaszon, ahol a vízművek  a nyers szennyvizet engedi a tengerbe – úszás is volt. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy a megbetegedett versenyzőktől származó mintákat vizsgálja, hogy megállapítsa, azonosíthatók-e a közös kórokozók. 

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Hivatala a verseny előtt három nappal elemezte a Roker strand tengervizét, és az E. coli 39-szer nagyobb koncentrációt mutatott ki, mint az előző hónapban vett mintákban. 

 

Az E. coli egy olyan baktérium, amely gyomorpanaszokat és véres hasmenést okozhat.

 

A British Triathlon közölte, hogy az hivatal elemzésének eredményeit csak a triatlon befejezése után hozták nyilvánosságra. Hozzátették, hogy a tengervíz a verseny megkezdése előtt átment a szervezet saját független vizsgálatain.

„Elég szarul érzem magam a verseny óta” – írta Jacob Birtwhistle triatlonista az Instagramon.  

De azt hiszem, ez történik, ha szarban úszol”

– fogalmazott. 

A Northumbrian Water, az Anglia északkeleti részén, köztük Sunderlandben 2,7 millió embernek víz- és csatornaszolgáltatást nyújtó vállalat közölte, hogy nem regisztrált olyan nyers szennyvízkibocsátást, amely hatással lett volna a vízminőségre. 

 

2021 októbere óta nem volt olyan kibocsátás egyik eszközünkből sem, amely negatívan befolyásolhatta volna a vízminőséget Rokerben” 

 

– közölte a vállalat szóvivője.

A British Triathlon eközben közölte, hogy együttműködik Sunderland városi tanácsával és az UKHSA-val, hogy megállapítsák a versenyt követően felmerült különböző megbetegedések okát. Számos tényező, köztük a szennyvízátfolyások és a közeli utakról és mezőkről lefolyó víz negatívan befolyásolhatja a vízminőséget az érintett területeken – közölték. 

A nyitókép egy korábbi versenyen készült. Fotó: Yagiz Gurtug / NurPhoto / NurPhoto via AFP

*** 

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 07. 17:16
Ha ez nálunk fordulna elő! Atyám! MI lenne velünk! Persze nálunk ilyen szaros dolgok nincsenek, de volt már Olimpiai és egyéb verseny a világban, ahol szintén betegek lettek az úszók! A párizsi olimpia sem lesz egy fáklyás menet!
csapláros
2023. augusztus 07. 13:05
A sportküzdelmek legújabb kihívása tehát, hogy ne csak a legügyesebb, a legrátermettebb sportoló győzzön, mert már így is sokan vannak az első helyért. Legközelebb majd egy pár cápát is telepíthetnének a tengeri partszakaszra, netán tengeri sünöket a tengerpartra hogy tovább szűküljön az éremesélyesek köre...De útközben paintballosokat is felállíthatnának, hogy aki sportoló nem elég ügyes és kilövik, annak véget ért a verseny...
bunko-jobbos
2023. augusztus 07. 09:53
Ez hülyeség. A szent nyugaton ilyen nincs, csak Mucsán.
Kormánypárti2
2023. augusztus 07. 07:00
Beszarás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!