Nagyszabású katonai parádéval villantotta meg képességeit Lengyelország (VIDEÓ)

2023. augusztus 16. 20:27

Az orosz-belarusz fenyegetés árnyékában évtizedek óta nem látott, robosztus katonai felvonulást rendeztek kedden a lengyel fegyveres erők napján.

2023. augusztus 16. 20:27
Armed Forces Day parade
Maráczi Tamás

A lengyel védelmi minisztérium tájékoztatása szerint 

kétszáz harci jármű, 92 harci gép és kétezer katona részvételével ünnepelték Varsóban kedden a fegyveres erők napját. 

Az erődemonstráció súlyát azonban nem a mennyiség, hanem a minőség adta: a lengyel hadsereg több modern, új technológiájú fegyverét is megvillantotta.

A flaszteren ott gurultak az amerikai gyártású M1A1 Abrams tankok, a dél-koreai fejlesztésű K2-es tankok, a K9 és Krab tarackok, a HIMARS rakétavetők, valamint a szintén amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer egységei is, a levegőben ott szálltak az amerikai F-35-ös és a lengyel F-16-os harci gépek.

Lengyelország Európa egyik vezető katonai hatalmává nőtte ki magát, miután óriási összegeket fektetett be haditechnikájának felfrissítésébe 

a Krím 2014-es orosz annektálását követően – állapítja meg a CNN tudósítása, hozzátéve: Varsó a háború kirobbanása óta az egyik legelkötelezettebb támogatója az agresszió ellen küzdő Ukrajnának (területén halad át az ukrán hadseregnek leszállított nyugati fegyverzet jelentős része, ott képzik ki az ukrán katonák nagy részét, ez az állam fogadta be a legtöbb ukrán menekültet, és óriási anyagi és katonai segítséget nyújtott bajba jutott szomszédjának).

A katonai felvonulást csak néhány nappal azután rendezték meg a lengyel fővárosban, hogy a védelmi erők újabb tízezer katonát vezényeltek a Belarusszal közös határszakaszokra, a kelet-európai államban ugyanis a Wagner orosz katonai szervezet megkezdte újraszerveződését, amelyet Varsó közvetlen fenyegetésnek érez.

Lengyelország a NATO egyik legelkötelezettebb tagja lett Európában, súlya a szövetségen belül jelentősen nőtt, 

Románia mellett Amerika fő szövetsége lett Washington kelet-európai politikájában. Az ukrajnai kérdésben az EU vezető állama, Németország visszafogottan viselkedett, Lengyelország azonban saját fenyegetettsége és politikai ambíciói miatt kezdeményező szerepet vállalt, álláspontja pedig a háború kérdésében teljesen egybeesett az amerikaival, ami az amerikai figyelmet automatikusan Varsóra iránytotta – írja a CNN.

A lengyel védelmi költségvetés jelentősen megnőtt az elmúlt években, míg 2014-ben a GDP 2, addig mára 4 százalékára növekedett, 

a pénzek nagy részét pedig esősorban a fegyverzet lecserélésére, új haditechnológiák fejlesztésére költötték. A modern amerikai és del-koreai harci eszközök beszerzésével mára az egyik legmodernebb és legütőképesebb európai hadsereggé vált a lengyel.

A parádé azonban nemcsak Moszkvának és Minszknek szóló üzenet volt, hanem belpolitikai jelentőséggel is bírt: Lengyelországban október közepén tartják a parlamenti választásokat, a kormánypártok azt demonstrálták, hogy továbbra is urai a helyzetnek, biztos kézzel garantálják a lengyelek biztonságát. A biztonság kérdése a gazdaság mellett a második legfontosabb téma a kampányban, a Jog és Igazságosság pártnak (PiS) keményen kell kampányolnia, szoros a verseny az ellenzékkel.

--
Nyitókép: Lengyel katonák és harci eszközök felvonulása Varsóban 2023. augusztus 15-én  (forrás: Wojtek Radwanski / AFP)

 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. augusztus 17. 10:58
Katonai parádéval még egyetlen háborút se nyertek meg. Kinek parádéznak? A hülyéknek? Oroszország atomnagyhatalom, öt percen belül nukleáris sivataggá tudná változtatni Lengyelországot, és az aligha vigasztalná őket, hogy esetleg valamilyen válaszcsapás érné Oroszországot. Mert ők azt már nem élnék meg. Ebből lenne célszerű kiindulniuk.
Obsitos Technikus
2023. augusztus 17. 09:24
Nem tudom ildomos-e villanást emlegetni :-)
diodoro3
2023. augusztus 17. 08:31
Ez egy katonai parádé, operett felvonulás. A lényeg nem itt vonulgat, már ha van olyan nekik egyáltalán.
voltospultos-2
2023. augusztus 17. 08:16
Akitlosz 2023. augusztus 16. 21:17 Ott voltam a Dőzsa György úton sorkatonaként. akkor még VSZ voltunk, azóta NATO lettünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!