Kínai külügyminisztérium: Washington megfosztja Kínát a fejlődéshez való jogától

2023. augusztus 10. 15:40

Biden kiemelte, hogy az intézkedés célja a nemzetbiztonság védelme, és nem a beruházások fékezése.

2023. augusztus 10. 15:40
null

Washington megfosztja Kínát a fejlődéshez való jogától – reagált a kínai külügyminisztérium csütörtökön Joe Biden amerikai elnök új rendeletére, amely az érzékeny technológiák védelme érdekében szabályoz bizonyos amerikai befektetéseket Kínában.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva részleges tilalmat és korlátozásokat vezetett egyes Kínába irányuló befektetésekre szerdán. A rendeletet alapján megtiltják, valamint bejelentési kötelezettséghez kötik amerikai érdekeltségek számára az üzleti kapcsolatot egyes technológiáknál a rendeletben szereplő „aggályos országokkal”, amelyet a Kínai Népköztársaságként, valamint a hozzá tartozó Hongkongként és Makaóként határoztak meg.

A jogszabály szerint

 az érintett technológiák és termékek körébe tartoznak a félvezetők és mikroelektronikai termékek, 

kvantuminformációs technológiák, valamint bizonyos mesterséges intelligencia (AI) rendszerek.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője a lépésre reagálva csütörtökön kijelentetett: „Kína nagy figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket, és határozottan megvédi jogait és érdekeit”.

Hozzátette: Washington valódi célja, hogy 

megfossza Kínát a fejlődéshez való jogától, 

miközben önző módon törekszik megvalósítani mások kárára Amerika fölényét.

Ez a szemenszedett gazdasági kényszer és technológiai megfélemlítés olyan cselekedet, amely súlyosan sérti a piacgazdaság és a tisztességes verseny elveit, aláássa a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi rendet, veszélyezteti a globális ipari és ellátási láncokat, és sérti mind Kína és az Egyesült Államok, mind a globális üzleti közösség érdekeit – hangoztatta a szóvivő.

Az intézkedés célja a nemzetbiztonság védelme

Biden kiemelte, hogy az intézkedés célja a nemzetbiztonság védelme, és nem a beruházások fékezése.

Egy amerikai kormánytisztviselő szerint a lépés megakadályozza, hogy Kína megszerezze és felhasználja a legfejlettebb technológiákat hadserege modernizálására, és az Egyesült Államok nemzetbiztonságának aláásására.

Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelenleg különösen feszültek egyes konfliktusok, köztük az ukrajnai háború, az amerikai kereskedelempolitika és a Dél-kínai-tengeri területi viták miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/ EPA/ Alex Plavevski

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. augusztus 10. 21:20
Elég egyértelmű hogy az USA gátolni igyekszik a kínai fejlődést.
Nasi12
2023. augusztus 10. 21:16
Ezek a kinaiak most jöttek le a falvédöröl. Ez nekik újdonság? Engem már régen megfosztottak a fejlödéshez való jogomtól. Több hullámban is évtizedekkel ezelött.
Zsolakomarom
2023. augusztus 10. 18:58
Ugy latszik Ork ban megint rossz lora tett A doglodo nemetekrol at akar nyergelni a kinyiffant ferdeszemuekre Ez hulyebb mint egy atlag roman. Meg azok is egybol felfogtak, melyik segget kell nyalni.
Kormánypárti2
2023. augusztus 10. 17:29
Olyan eredménye lesz ennek, mint az orosz mezőgazdaságnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!