Két párt vezetője is jelezte a spanyol királynak kormányalakítási szándékát

2023. augusztus 22. 20:06

VI. Fülöp spanyol király meghallgatta a parlamenti pártok vezetőit, hogy felmérje a kormányalakítási esélyeket.

2023. augusztus 22. 20:06

Két parlamenti párt vezetője is jelezte VI. Fülöp spanyol királynak kedden, hogy amennyiben megkapja a felkérést, kész kormányt alakítani – közölte az MTI.

Néppárt

Egy párt sem rendelkezik abszolút többséggel a parlamentben” – hangsúlyozta Alberto Núnez-Feijoó, a július végi választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) vezetője az uralkodóval folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. Mint mondta, győztesként kötelessége megpróbálni megszerezni a törvényhozás többségnek támogatását miniszterelnökké választásához. Jelenleg sajátján kívül másik három párt támogatásával 172 mandátummal rendelkezik a szükséges 176-ból – tette hozzá.

A PP elnöke a Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egy-egy képviselője mellett a VOX 33 fős frakciójának szavazataira is számíthat.

Szocialisták

Alberto Núnez-Feijoó szerint az ország politikai stabilitásának megőrzésére jelenleg egy önálló néppárti kormány lenne a legjobb garancia.
Csak egy lehetséges parlamenti többség van” – mondta Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, miután egyeztetett a királlyal.
Érvelése szerint ugyan pártja másodikként végzett a választásokon, de 

miniszterelnökségéhez több támogató szavazatot tud összegyűjteni a parlamentben, mint a PP jelöltje. 

Példaként említette, hogy az új parlament elnöki posztjára is a szocialista jelölt került 178 vokssal.

Hogyan tovább?

VI. Fülöp spanyol király az alkotmány előírásának megfelelően meghallgatta a parlamenti pártok vezetőit, hogy felmérje a kormányalakítási esélyeket.

Dönthet úgy, hogy időt ad a pártoknak, és később újabb egyeztetési kört kezdeményez, de már most is felkérheti a jelöltek egyikét kormányalakításra. 

Utóbbi esetben a miniszterelnök-jelölt ismereti programját a parlamentben, amely azt megvitatja, majd szavaz róla.

Első körben a teljes, 350 fős alsóház abszolút többségének támogatásával lehet eredményes a voksolás, ha második kört kell tartani, akkor a jelenlévők többségének szavazata is elegendő a kormányfő megválasztásához.Amennyiben mindkét kör eredménytelen, két hónap áll rendelkezésre egy új miniszterelnök-jelölt megválasztásához, ha ez nem sikerült, új parlamenti választásokat írnak ki.

Nyitókép: ALBERTO SIMON / AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salátás
2023. augusztus 23. 07:52
Király? Hol vannak a liberálisok akik feudalizmust kiáltanak ? Nálunk már egy vármegyétől kiütést kaptok gecinyalók,máshol a király is mehet :D
Akitlosz
2023. augusztus 22. 20:31
Magyarországon úgy van, hogy a király a választáson győztes pártot köteles megbízni kormányalakítással, de a kormányfőnek bírnia kell a király bizalmát, azaz nem köteles a párt jelöltjét megbízni, hanem csak valakit a pártból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!