Kész Zoltán a Washington Examinerben: A konzervatívoknak nem Orbánra van szükségük!

2023. augusztus 07. 09:27

Az egykori parlamenti képviselő szerint csak mítosz, hogy Orbán egy konzervatív ikon, ehelyett csupán egy azon politikusok sorában, akik a választói haragot kihasználva maradnak hatalmon.

2023. augusztus 07. 09:27

Kész Zoltán volt parlamenti képviselő véleménycikkét közli a Washington Examiner. Az egykori politikus, aki jelenleg a washingtoni Consumer Choice Center kormányzati ügyekért felelős munkatársa azt írta, Orbán Viktor infláció elleni intézkedései, beleértve a multinacionális vállalatok hibáztatását, inkább egy baloldali politikusra jellemzőek, nem pedig olyasvalakire, akire az amerikai konzervatívok példaként tekintenek. 

Sőt, a szerző szerint a magyar kormány üzletellenes politikája az árkorlátozásokkal az 1950-es éveket idézi. A magyar miniszterelnök a kommunista korszakot átélt választóknak próbál tetszelegni azzal, hogy a hétköznapi embereket a korrupt vállalatokkal szemben védelmező bástyaként állítja be magát – fogalmaz Kész. Nem véletlen azonban, hogy a magyar kormány soha nem határozza meg, mi lenne a tisztességes mértékű profit, így bármikor azt állíthatja, egy adott vállalat nyerészkedik, és így extraadókat vethet ki. Ezért is alakulhatott ki az a korrupciós rendszer, amelyben csak azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek a kormányzat kegyét keresik – állítja a szerző.

Kész úgy véli, csak mítosz, hogy Orbán egy konzervatív ikon, ehelyett csupán egy azon politikusok sorában, akik a választói haragot kihasználva maradnak hatalmon. Ez pedig 

lehetővé teszi, hogy az uniós források milliárdjait biztosítsák a kormányközeli oligarcháknak. 

A publicisztika azzal folytatódik, hogy érthető, hogy a konzervatívok olyan példaképet akarnak találni a nemzetközi politikában, amellyel megmagyarázhatják a trumpizmust, és beilleszthetik őt a konzervatív eszmék ökoszisztémájába, de Orbán nem az a személy – vagy legalábbis nem kellene, hogy az legyen – jelenti ki a cikkében Kész Zoltán. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Kész Zoltán és Márki-Zay Péter, ez utóbbi Facebook-oldala

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lbs0420
2023. augusztus 07. 20:46
Ez a kaptafa pofájú kretén meg akarja mondani, hogy pl. nekem mi lenne a jó? Annyi biztos, hogy azzal, hogy mivel kinn az USA-ban osztja az észt még mindigkedvezőbb mintha a derék magyar diákokat hülyítené - mint angol tanár... Tisztult -némileg - az oktatás, hogy eltakarodott az országunkból!
nempolitizalok-0
2023. augusztus 07. 19:31
Hanem nyilván oylanra, aki KÉSZ Zoltánt jól megfizeti. Makimajommal amúgy jól mellényúlt.
KBA98
2023. augusztus 07. 17:27
Így tömegesen elmehettek a pi..ba!
machet
2023. augusztus 07. 14:32
Kész, te ránézésre sem vagy normális .Mi a f@szt akarsz egyáltalán ezen a pályán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!