Elkezdődött: Japán visszaereszti az óceánba a fukusimai vizet

2023. augusztus 24. 08:03

Hatalmas vitákat váltott ki a nukleáris szennyeződéstől nagyrészt megtisztított víztömeg kieresztése. Japán szerint minden rendben lesz.

2023. augusztus 24. 08:03
Release of treated water of TEPCO’s Fukushima No. 1 nuclear power plant starts

Tizenkét évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után, amikor is egy cunami nyomán megsérült az erőmű és az abban felhasznált víz nukleáris anyagokkal szennyeződött, Japán megkezdi a megtisztított víztömeg visszaeresztését az óceánba.

A baleset után Japán friss vizet pumpál a reaktoron belüli nukleáris üzemanyag-hulladékra, de közben az esővíz és a talajvíz is bejut az objektumba, még több szennyezett víztömeget előállítva. 

Mivel Japán már lassan kifogyott a víztömeget tárolni képes kapacitásából, így az elmúlt időszakban a japán hatóságok belekezdtek a szennyezett víz megtisztításába. 

Éveken keresztül szűrték meg újra és újra a vizet a legmodernebb technológiákkal, 

hogy a lehető legtöbb szennyező anyag kikerüljön belőle.

Hivatalos közlések szerint sikerült elérniük, hogy minimális szennyeződés, némi trícium izotóp maradjon csak a vízben, és úgy ítélték meg, azt már vissza lehet engedni az óceánba, lassan és alapos körültekintéssel.

A vizet egy kilométer hosszú csatornán keresztül engedik bele a Csendes-óceánba, a folyamatot nemzetközi szakértők fogják ellenőrizni. Összesen 7800 köbméternyi vizet engednek vissza 17 nap alatt a természet körforgásába.

Az Egyesült Államok és Tajvan támogatásáról biztosította Japán projektjét, 

Kína viszont élesen elutasítja azt, 

mondván, hogy a fukusimai szennyezett víz visszaengedése az óceánba „szélsőségesen önző és felelőtlen cselekedet”, ami szerintük figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közérdeket, és „a jövő nemzedékekre terheli a rizikót és a fájdalmat”.

 

Nyitóképen: a fukusimai erőmű (Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)


 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 24. 13:35
Felesleges áltatnunk magunkat, ezt a meccset már elveszítettük. Létrehoztunk egy olyan civilizációt, ami nemcsak fenntarthatatlan, de célirányosan és módszeresen létrehozói elpusztítására irányul. Akármi is az emberiség sorsa, az nem az emberi ész nagyságának függvénye lesz. Miheztartás végett: 1Jn 5.1 Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az Isten egyszülötte, és aki a szülőt szereti, szereti szülöttét is. 1Jn 5.2 Abból tudjuk meg, hogy szeretjük az Isten gyermekeit, hogy szeretjük az Istent, és megtesszük parancsait. 1Jn 5.3 Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Parancsai nem nehezek. 1Jn 5.4 Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk. 1Jn 5.5 Ki győzi le a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?
nempolitizalok-0
2023. augusztus 24. 13:01
Ez a tetves Gréta észre sem vette, pedig ez szinte felér egy csernobillal.
Obsitos Technikus
2023. augusztus 24. 11:57
És -csodák csodája - magyar portál is tud épeszű, tényeken alapuló, érthető cikket kreálni a témából. Portfolio: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230720/triciummal-szennyezett-viz-kibocsatasa-fukusimaban-mi-a-megoldas-a-problemara-629119 "Tehát a baleseti helyzet felszámolása ellenére nem kívánnak rendkívüli, üzemzavari kibocsátási korlátot alkalmazni, az ALPS technológiával kezet víz kibocsátása a normál üzemi határértékek mentén fog megtörténni. A tríciumra vonatkozó teljes éves kibocsátási határérték mellett a kibocsátási aktivitás-koncentrációra is alkalmaznak korlátozást, ami 1500 Bq/liter trícium koncentráció a kibocsátott vízben. Ez sok országban az ivóvíz trícium aktivitáskoncentráció korlátja." Ezzel az ivóvízre vonatkozó határértékkel azonos koncentrációval kerül majd ki a víz a tengerbe, 1 km-re a parttól.
Obsitos Technikus
2023. augusztus 24. 11:41
Akit netán a tények is érdekelnek: https://www.tepco.co.jp/en/decommision/planaction/alps/index-e.html https://fukushima-updates.reconstruction.go.jp/en/article/article002.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!