„Egy férfi habozik, hogy lőjön-e vagy sem, egy nő soha” – ukrán nők nyilatkoztak a BBC-nek

2023. augusztus 02. 13:32

Tizennyolc hónappal Oroszország inváziója után 60 ezer nő szolgál Ukrajna fegyveres erőiben.

2023. augusztus 02. 13:32
Ukrainian women train to take part on the frontline

Az ukrán nők egyre nagyobb számban jelentkeznek az Oroszország elleni harcoló csapatokba. A BBC 5000 női frontkatonával beszélgetett, akik az ellenséggel és a saját soraikban uralkodó szexista hozzáállással is küzdenek – olvasható a BBC hasábjain

„Halál” és propaganda

Andriana Arekhta az ukrán fegyveres erők különleges egységének őrmestere, arra készül, hogy visszatérjen a frontvonalba. A BBC egy ukrajnai rehabilitációs központban találta meg, egy olyan helyen, amelyet a biztonsága érdekében nem nevezhetett meg a lap. Miután decemberben egy akna megsebesítette a Herszon régióban, számos orosz nyelvű szöveges és videós beszámoló szemléletes részletességgel ünnepelte „halálát”.

Azt tették közzé, hogy lábak és kezek nélkül vagyok, és hogy megöltek” – mondja Andriana, majd hozzáteszi: 

„Ezek profik a propagandában".

A beszámolókban olyan leírások szerepelnek róla, mint „hóhér” és „likvidált náci”. Kegyetlenséggel és szadizmussal vádolják őt a BBC szerint minden bizonyíték nélkül. Ezek nem sokkal azután jelentek meg, hogy az ukrán hadsereg felszabadította Herszont.

„Számomra ez vicces. Életben vagyok, és meg fogom védeni a hazámat” 

– mondja.

Tizennyolc hónappal Oroszország inváziója után 60 ezer nő szolgál az ország fegyveres erőiben. Több mint 42 ezren vannak katonai beosztásban – köztük 5000 női katona a frontvonalon – közölte az ukrán védelmi minisztérium.

Női szerepek a fronton

Vannak bizonyos harci szerepek, amelyeket egyesek szerint jobban el tudnak látni a nők. Azt mondja, a női mesterlövészeket a második világháború óta romantikusan ábrázolják, hozzátéve, hogy ennek a hírnévnek nagyon is gyakorlati oka van.

Egy férfi habozik, hogy lőjön-e vagy sem, egy nő soha” 

– állítja Andriana. 

„Talán ezért is a nők azok, akik szülnek, nem a férfiak” – teszi hozzá – miközben három hónapos kislányát bújja az interjú közben.

Andrianához hasonlóan Evgeniya-t is széles körben „nácinak” nevezte az orosz média, és több száz riportban tárgyalták a női mesterlövészként betöltött frontvonalbeli szerepét és a magánéletét.

Evgeniya szerint mesterlövészként dolgozni különösen brutális – mind fizikailag, mind mentálisan. Evgeniya emlékszik a felfokozott érzelmekre, amelyeket akkor érzett, amikor rájött, hogy valószínűleg meg kell ölnie valakit.

„30 másodpercig remegett az egész testem és nem tudtam megállítani. Jön a felismerés, hogy most olyasmit fogsz tenni, amiből nincs visszaút”.

A nők aránya az ukrán hadseregben a 2014-es első orosz invázió óta folyamatosan nő, és 2020-ra meghaladja a 15%-ot.

Szexizmus elleni harc

Miközben sok női katona szolgál harci szerepkörben Oroszország ellen, azt mondják, hogy saját soraikban külön harc folyik a szexista hozzáállás ellen. Evgeniya azt mondja, hogy ezzel még azelőtt szembesült, hogy frontvonalbeli mesterlövészként megalapozta tekintélyét és magabiztosságát.

„Amikor éppen csak csatlakoztam a különleges erőkhöz, az egyik harcos odajött hozzám, és azt mondta: »Lányom, mit keresel itt? Menj és főzz borscsot [ukrán hagyományos leves]«. Abban a pillanatban annyira megsértődtem, hogy azt gondoltam: 

„Viccelsz velem? Én lehetek a konyhában, de ki is üthetlek”.

Az ukrán hadseregben a nők nem rendelkeznek nemi szempontból megfelelő egyenruhával. Rosszul illeszkedő férfiruhát kapnak, beleértve a férfi alsóneműt, valamint túlméretezett cipőt és golyóálló mellényt.

Ha a hadseregben szolgáló nők női egyenruhát akarnak viselni, akkor online kell megvásárolniuk saját, általános felszerelésüket, vagy jótékonysági szervezetekre kell hagyatkozniuk.

Ezért Andriana társalapítója a Veteranka [Ukrán Női Veteránok Mozgalma] nevű jótékonysági szervezetnek, amely a női katonák egyenjogúságáért és az ukrán hadseregre vonatkozó jogszabályok reformjáért küzd, hogy azok összhangba kerüljenek a NATO jogszabályaival.

Nyitókép: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. augusztus 14. 09:40
Jo ilyen hireket olvasni. Sok ezer ilyen nő kellene még az ukrán hadseregbe
Atti bá
2023. augusztus 10. 22:17
Hát igen. Valamikor régen is igény volt a kurvákra, és ez ma sincs más felállásban.
Attyla
2023. augusztus 05. 03:22
A riport nem más mint kamu! 😂
luisbathhelena
2023. augusztus 04. 13:56
A nemzetközi és ukrán propaganda fölkészíti a jónépet, hogy miután a férfiak elfogynak, mehet simán nő is a húsdarálóba. Amúgy egy 3 hónapos gyerek anyjának nem a fronton a helye-de felőlem ott nyíratja ki magát ahol akarja....propagandának jó lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!