Beregszászi polgármester: Kijevben egyszerűen nem értik, hogy mi van Kárpátalján

2023. augusztus 05. 09:50

Komor hangulatban érkezett Kárpátaljára Zelenszkij ukrán elnök, de Beregszász magyar polgármestere szerint elkezdődött a párbeszéd.

2023. augusztus 05. 09:50

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a 24.hu-nak nyilatkozott Volodimir Zelenszkij minapi kárpátaljai látogatásáról. Mint a lapnak elmondta: Zelenszkij korábbi beregszászi látogatására nem kapott meghívót polgármesterként, „de most a háború összeboronált minket. Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó elintézte, hogy tudjunk találkozni, Zelenszkij stábjának pedig nyilvánvalóvá válhatott, hogy semmilyen kockázatot nem jelent az elnök számára, ha kárpátaljai magyar vezetőkkel találkozik.”

A magyar nemzetiségi politikus szerint Zelenszkij más hangulatban távozott, mint ahogy érkezett.

„Az elnök úr a médiából jól ismert, nem éppen kedélyes hangulatban érkezett, de sokkal pozitívabb kedélyállapotban távozott. 

Ez a dialógus kezdete lehet a két fél között. Sok problémának az az eredője, hogy Kijevben egyszerűen nem értik, hogy mi van Kárpátalján, de a mostani látogatás sokat javíthat a helyzeten. Említettem neki, hogy amikor 2019-ben a szilveszteri beszédében magyarul szólalt meg, az előremutató európai gesztus volt és nekem személyesen is sokat jelentett” – fejtette ki.

Babják szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy Kárpátalja a gazdasági fejlődés motorja lehet. Nem esett szó azonban hadiipari létesítményekről – sem Beregszász környékén, sem Kárpátalján.

A helyi közhangulatról a beregszászi polgármester azt mondta:

„Mindenki feszült, mindenkire kihat a háború. 

Vagy azért, mert keleten, a fronton vagy közelében vannak a hozzátartozói, vagy azért, mert nyugatra mentek, és azért nem láthatják egymást. Élelmiszerben nem szenvedünk hiányt, a karitatív szervezetek is kiváló munkát végeznek, az adakozó kedv azonban az utóbbi időben kissé lanyhulni látszik. A következő tél miatt aggódunk: lesz-e elég gáz és fűtőanyag, ebben szükség lehet az anyaország segítségére is.”

 

Fotó: Babják Zoltán

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 09. 18:17
Nem értem a világot: már majdnem mindenki buzi és náci??
Reszelő Aladár
2023. augusztus 06. 11:56
Rettegnek ők is a, hogy a lopott föld esetleg vissza akar találni az eredeti tulajdonosához.
vamonos
2023. augusztus 05. 18:06
antilop-5 2023. augusztus 05. 12:12 Kozben a magat magyarnak vallo uj ukran nagykovetet a a nemzet anyja nem hajlando fogadni! Először is csak negyed részben magyar, az apja révén. Amúgy meg van már egy kötözködő, belügyekbe belepofázó nagykövet az országban, semmi szükség még egyre. Eleve rosszul állt a dolgokhoz, kirándulni akarja vinni a miniszterelnököt, mintha a haverja lenne. Szereptévesztésben van. Neki semmi dolga a miniszterelnökkel, az ő tárgyalópartnere a külügy (lenne).
Hesperia
2023. augusztus 05. 15:55
Hát.... megértem én helyzetét, és tisztelem a helytállását is a polgármester úrnak.... de nem lenne itt az ideje "átállítani a vágányt"? Zelenszkij érdekes még ennyire? Vajon hány hónapja lehet még hátra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!