Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Amerikai lap: Putyintól függ Washington, több millió dollárnyi nukleáris fűtőanyagot vásárolnak az oroszoktól

2023. augusztus 11. 11:38

Az USA és Európa is nagy bajban lenne, ha Moszkva felmondaná a nukleáris vásárlásokkal kapcsolatos szerződéseket – írja a lap.

2023. augusztus 11. 11:38
null

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hatalmas mennyiségben vásárolnak nukleáris fűtőanyagokat és uránt Oroszországot, amely Moszkvának több száz millió dolláros üzletet jelent az orosz-ukrán háború közepette – kezdi írását a Washington Post. 

A vásárlások teljesen legálisan működnek, nem sújtják őket szankciók, ami többekben felveti azt az aggodalmat, hogy ezzel is finanszírozzák Moszkva háborúját Ukrajna ellen. A lap egyenesen úgy fogalmaz: a Nyugat oly mértékben függ az orosz nukleáris termékektől, hogy 

Amerikában komoly energiahiány lépne föl, ha Putyin úgy döntene, leállítja a szállítást.

A kereskedelmi adatok szerint Oroszország mintegy 1,7 milliárd dollár értékben adott el nukleáris termékeket amerikai és európai cégeknek. A vásárlásokra akkor került sor, amikor a Nyugat szigorú szankciókat vezetett be Moszkva ellen a 2022-es ukrajnai invázió miatt, és blokkolta az olyan orosz alapvető élelmiszerek behozatalát, mint az olaj, a gáz, a vodka és a kaviár.

Az ukránok erőltetnék, csak nem fog megtörténni

A Nyugat azonban vonakodott az orosz nukleáris exportot célba venni, mivel az kulcsfontosságú szerepet játszik a reaktorok működésének fenntartásában. Az amerikai Energia Információs Hivatal Ráadásuk – folytatja az írás – előreláthatóan egyre jobban fognak támaszkodni az egyes nemzetek a nukleáris energiára annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fosszilis energiahordozók használatát. A lap összesítése szerint jelenleg hatvan. új atomerőművet építenek szerte a világon, és további háromszázat terveznek.

A Roszatom tavaly 2,2 milliárd dollárért szállított a nukleáris energia előállításához szükséges berendezéseket, illetve anyagokat. Az ukránok azt követelik, hogy a Nyugat szankcionálja az orosz olajóriást, és Zelenszkij is úgy fogalmazott, hogy

Ukrajna nem érti, miért nem sújtják szankciók a Roszatomot és vezetőségét, hiszen ez a vállalat tartja markában a zaporizzsjai atomerőművet”.

Csakhogy mind az USA, mind Európa bajba kerülne, ha elvágnák az orosz nukleáris termékek importját: az atomenergia állítja elő az amerikai villamos energia mintegy húsz százalékát

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / POOL / AFP

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 10. 10:49
Kanadai, ausztrál stb. Urán nem jó....?
jooeee
2023. november 07. 21:00
Ez így van, sőt Kínától, akivel ugyanúgy ellenségesen lép fel. Bár Kínától pénzügyileg függ, ami letagadható némileg /megjegyzem a cigány legalja csinál ilyet/, de az oroszok, ha nem szállítanak nukleáris fűtőanyagot az már húsbavágó lehet. - A békesség kedvéért rábízzák Oroszországra Ukrajna felosztását, az idióta EU szállítson még fegyvert és tömje őket pénzzel egészen az EU csődközeli helyzetéig. - Remélem Magyarország ebből kimarad!
hlaci83
2023. augusztus 11. 14:54
Várnám a pöcszongorista kirohanását!!!! Faszóra tábornoké is megteszi, kicsiben.
irmag2
2023. augusztus 11. 14:43
Aki bújt, aki sem az urán dönt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!