Újra aggódnak az ukrán gabona miatt a magyar és a szomszédos kormányok

2023. július 26. 15:57

Az Ukrajnával határos uniós tagállamok meghosszabbítanák a gabonára vonatkozó importtilalmat.

2023. július 26. 15:57

Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia július 25-én felszólította az Európai Bizottságot, hogy a hazai mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági ágazat védelme érdekében hosszabbítsa meg az ukrán gabonaimport tilalmát 2023 végéig – írja az Euobserver.

A mezőgazdasági miniszterek brüsszeli találkozóján azonban

vegyes érzelmek alakultak ki a kérdéssel kapcsolatban

Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter szerint, akinek országa jelenleg az EU soros elnökségét tölti be. 

A tilalom, amelyet az EU Bizottsága júniusban már egyszer meghosszabbított, szeptember 15-én jár le. Mivel Oroszország kilépett az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, a szomszédos frontországok körében újabb félelmek merültek fel a megnövekedett importnak a saját mezőgazdasági ágazatukra gyakorolt esetleges negatív hatása miatt. A frontországok megnyitása a szabad gabonakereskedelem előtt olyan válságot idézhet elő, amelyet nem engedhetünk meg magunknak – mondta az egyik uniós szomszédos állam nem megnevezett tisztviselője.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrajnai háború óta az EU lehetővé tette a búza, a kukorica, a repcemag és a napraforgómag szabad kereskedelmét Ukrajna és az EU között,

miközben „szolidaritási csatornákon” keresztül segíti Kijevet az agrár-élelmiszeripari termékek exportjában.

Az Ukrajnával szomszédos országokban azonban jelentősen megnőtt a gabonafélék és olajos magvak behozatala, ami piaci zavarokhoz vezetett, és az év elején egyoldalú korlátozásokat vezettek be, amelyeket később az EU Bizottsága jóváhagyott.

Ukrajna exportmennyiségének 60 százalékát a szolidaritási csatornákon keresztül, 40 százalékát pedig a fekete-tengeri gabonakezdeményezésen keresztül exportálta – jegyezte meg Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa.

Az Európai Bizottság viszont azt állítja: a gabonafélék és olajos magvak tranzitja nagyobb problémák nélkül zajlik

ezen az öt országon keresztül. A frontországok aggodalmai ellenére, tekintettel arra, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, az uniós miniszterek megállapodtak abban, hogy fokozzák az Ukrajnának nyújtott segítséget a gabonaexportban.

Ezt is ajánljuk a témában

2022 májusa és 2023 júniusa között több mint 41 millió tonna ukrán gabonát, olajos magvakat és egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportáltak az uniós szolidaritási csatornákon keresztül. „Feltétlenül javítanunk és erősítenünk kell a szolidaritási sávokat, természetesen anélkül, hogy megzavarnánk az Ukrajnával határos frontországok és Moldova piacait, amely szintén nagyon érzékeny helyzetben van” – mondta Planas.

***

Nyitókép: Christoph Reichwein / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. július 28. 01:09
Ukránok csak azt termeljenek aminek piaca van , gabonát ne termelnek túl . Azt mondják jó minőségű feketeföld például a here a konyhazöldség gyökér növények jól terem . Heremag egyik legértékesebb aranyáron adják kereslet mindig van rá szénája jószágnak kitűnő takarmány , disznóknak hereliszt moslékba . Gyökér zöldség szintén keresett árú zöldjét (perezselymet) szintén aranyáron adják .
Lisa
2023. július 26. 16:40
Nagy István: “ Ragaszkodni kell az intézkedés fenntartásához, ugyanis nem engedhető meg, hogy a magyar tározókat a bennragadt ukrán készletekkel ismét teletöltsék – húzta alá.” KI vette, engedélyezte, tárolta???
connorj
2023. július 26. 16:05
Miért is??? Nem szigetének??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!