Németországból pénzelik a szerb ellenzéket Vučić elnök szerint

2023. július 10. 13:15

A szerb államfő azt állítja, bizonyítani is tudja az állítását.

2023. július 10. 13:15
null

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint németországi szervezetek, többek közt a Heinrich Böll Alapítvány és a Zöld Párt pénzeli a kilenc hete tartó szerbiai ellenzéki tüntetéseket, amit állítása szerint bizonyítani is tud. A szerb államfő hozzátette, 

hogy „ha valaki velük tenné ugyanezt, akkor ott forradalom törne ki”

illetve utalt arra is, mennyi szó esett az oroszok amerikai választásokba való állítólagos beavatkozásáról, miközben Vučić szerint Szerbiába minden választás előtt küldenek pénzt, mégpedig amennyit csak akarnak.

Bratislav Gašić belügyminiszter vádjai szerint pedig Oliver Ivanović egykori koszovói szerb vezető gyilkosa is a német hatóságok védelmét élvezi, amit Németország belgrádi nagykövetsége azonnal cáfolt, majd a német szövetségi kormány is magyarázatot kért Gašić kijelentésére. 

Vučić vádjait Viola von Cramon-Taubadel német zöldpárti EP képviselő utasította el, „abszolút badarságnak” nevezve a szerb államfő állításait. Von Cramon a vele készített interjújában az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy sem a szerb elnök, sem a kormány nem mutatott együttérzést, törődést a Szerbiát megrázó két tragikus tömeggyilkosság után, szerinte szerbek ezrei ezért vonulnak utcára. 

A német képviselő szerint az emberek joggal dühösek a hatalomra, az elitre

 amiatt, ahogyan a szörnyű tragédiákra reagált és hozzátette, hogy az egyszerű emberek is tisztában vannak azzal, hogy a Szerbiában történtekért a gyűlöletet ontó média okán a rendszer is részben felelős.

Vučić eközben konzultációt kezdeményez mozgalma megalakításáról, elmondása szerint arról az ellenzéket is meg akarja hallgatni.

Aleksandar Vučić szerint a Nyugatot nem érdekli, hogy a koszovói szerbek jogai veszélyben vannak, Kurti koszovói kormányfőt pedig becstelen, irracionálisan viselkedő embernek nevezte. Vučić bejelentése szerint nemzeti konzultációt kezdeményez a Népi Mozgalom az Államért megalakításáról. 

Elmondta: mindenkit, így az ellenzéket is meg akarja hallgatni,

 mielőtt megalakítja a mozgalmat és összeállítja a programját, ám hozzátette, az ellenzék ehhez képest nem hajlandó vele szóba állni. A szerb elnök elmondása szerint minden embert tisztel, mindenhol meg akarja hallgatni a nép véleményét, hogy lássák, oda akar figyelni a véleményükre. Vučić szerint mozgalma platformja és programja előkészítésén folyamatosan dolgoznak, a munkát olyanok végzik, akik sosem voltak pártok tagjai.

Az ország helyzetével kapcsolatban Vučić kijelentette, hogy a májusi és júniusi gazdasági adatok sokkal jobbak, mint az áprilisiak és a márciusiak és ha ez így folytatódik, optimista lesz, ám hozzátette, hogy mindent meg kell tenni a koszovói béke megőrzése érdekében. Vučić reagált Cvijetin Milivojević politikai elemző azon állítására, miszerint Ivica Dačić szocialistái (SPS) „átállhatnak” az ellenzékhez, amennyiben annak támogatottsága elérné a Szerb Haladó Pártét (SNS). Az államfő szerint az SNS elleni újabb „gusztustalan támadásról” van szó és hozzátette, maga ennél többre tartja az SPS-t.

 

Nyitókép: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drogqueen
2023. július 10. 14:53
Vucicot ki pénzeli? Attól tartok, hogy ezt is a magyarok zsírján tartja el a Gazda..
pipa89
2023. július 10. 14:28
Minden guruló dollár egy kézből jön: MAMMON kezéből.
Tisza009
2023. július 10. 14:19
A Böll Alapítvány? Ha jól emlékszem, Baerbock asszony is az ő ösztöndíjukkal írta a disszertációját. Persze biztos tévedek, vagy ha nem, akkor ez csak véletlen.
nempolitizalok-0
2023. július 10. 13:53
Az itteni sem csak a CIA-tól kap forrásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!