Lukasenka a BBC-nek: „Én hoztam tető alá a Wagner-ügy lezárását”

2023. július 07. 21:07

A Wagner-lázadás fiaskójáról, a Belaruszba telepített orosz atomfegyverekről és a bebörtönzött ellenzékiekről kérdezte a belarusz elnököt a brit közszolgálati médium.

2023. július 07. 21:07
LUKASENKA, Aljakszandr

Egy tucat belarusz és külföldi tudósítót hívott egy „kötetlen beszélgetésre” csütörtökön a minszki Függetlenségi Palotába Aljakszandr Lukasenka. A maratoni, három és fél órás konferenciabeszélgetés keretében szót kapott Steve Rosenberg, a BBC moszkvai tudósítója is, aki több kérdést is fel tudott tenni a belarusz elnöknek. 

Az újságíró írásában megjegyzi, az alkalom egyik különlegessége az volt, hogy mindenki árgus szemekkel figyelte a terembe belépő vezetőt, hiszen néhány hete már megroppant egészségéről cikkezett a sajtó, miután az orosz nemzeti ünnepen láthatóan rossz bőrben volt, és a protokollesemények egy részén nem jelent meg. A BBC tudósítója szerint Lukasenka csütörtökön jó formát mutatott, bár a médiatalálkozó végén bicegve távozott, amit egy focisérüléssel indokolt.

A Wagner-ügy

A brit kérdésre, miszerint a Kreml és a Wagner közötti egyezség értelmében Jevgenyiv Prigozsin Wagner-vezetőnek és a csoport sok tagjának Belaruszban kellene maradniuk, hollétük azonban nem ismert, Lukasenka úgy válaszolt: 

Prigozsin már Szentpéterváron van, vagy esetleg már Moszkvába repült, de nincs Belarusz területén, 

a Wagner emberei pedig táborokban tartózkodnak, ahova a bahmuti harcok után húzódtak.

A Wagner-csoport Belaruszból támadást indíthat Ukrajna ellen? - hangzott az újabb kérdés, mire a belarusz elnök azt felelte, hogy hazája eddig senkit sem támadott meg, és a jövőben sem tervez ilyet, és senki sem fog Belarusz területről más államot megtámadni. Ha viszont Belaruszt egy külföldi állam részéről agresszió érné, „Belarusz meg fogja magát védeni, és 

ha a Wagner még itt lesznek, akkor ők is védeni fogják a belarusz érdekeket”

– fogalmazott.

Lukasenka nem rejtette véka alá, hogy a Kreml és a Wagner közötti dealt ő hozta tető alá, de nem osztotta az orosz állami tévé értékelését, miszerint Putyin „hősként” jött ki ebből a fiaskóból. „Sem Prigozsin, sem Putyin, sem én nem lettünk hősök” - tette hozzá.

Orosz nukleáris fegyverek

Steve Rosenberg ezt követően azt kérdezte a fehérorosz vezetőtől, hogy korábbi nyilatkozatának értelmében valóban bevetne olyan orosz nukleáris fegyvereket, amelyeket Putyin parancsára Belaruszba telepítettek.

Lukasenka válaszában hangsúlyozta, hogy nyugati vezetők is felemlegetnék fenyegetés esetén az atomfegyvereket, majd a tudósító felvetésére, miszerint ezek nem belarusz, hanem orosz fegyverek, az elnök úgy reagált: az ukrán hadsereg is használ idegen fegyvereket, hiszen NATO-fegyverzettel harcol az orosz haderő ellen. A belarusz vezető figyelmeztetett, ezek taktikai nukleáris fegyverek, nem pedig tömegpusztító fegyverek.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka megbeszélést folytat az orosz elnök nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. június 9-én  (forrás: MTI/AP/Pool/Kreml/Gavriil Grigorov)

Bebörtönzött ellenzékiek

Lukasenka 1994-től bebetonozott hatalma a 2020-as elnökválasztáson megrendült, a választási csalások gyanúja miatt kitört utcai tiltakozásokat a rendvédelmi erők kemény kézzel leverték, több ezer tiltakozót vettek őrizetbe, és máig mintegy ezer ellenzékit tartanak börtönben. Az események miatt az Egyesült Államok, az EU, az Egyesült Királyság nem ismeri el az ország választott vezetőjének az elnököt.

A BBC újságírója megemlítette a fogvatartott ellenzékiek ügyét. A belarusz vezető azonban ezt elhárította, mondván, konkrét bűnügyekről nincsenek információi. Rosenberg jelezte, hogy jelenleg 1500 politikai fogoly van belarusz börtönökben, miközben két évvel ezelőtt csak 873 volt, mire Lukasenka felhívta a figyelmet, hogy 

a belarusz btk-ban nincs olyan cikkely, amely a politikai bűncselekményekkel foglalkozna, 

így politikai foglyok jogilag nem lehetnek az országban.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép:  Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést tart nemzetközi hírügynökségek képviselőivel a minszki hivatalában 2023. július 6-án  (forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mekgajver
2023. július 08. 11:14
Ez egy szörnyeteg, de az általunk demokráciának elkönyvelt országok államfői között is sok a hasonló, vagy rosszabb. Ehhez még, hogy Orbán Viktor magasan felette van a világ különböző vezetőinek demokrácia felfogásban, az országa és a népe érdekelért való kiállásban,és legfőképp intelligenciában, tudásban és furfangban.
Zsolakomarom
2023. július 08. 09:05
Nagyformatumu politikus. A kovid hisztirol is rogton latta, hogy kovis hiszti, nem csinalt ugyet belole. Nem ugy mint a gazember Vonderlajen es Orkbun, akik csak a zsebuket tomtek meg zizegtek mint a feleszuek
nyugatiszél
2023. július 08. 04:59
"Lukasenka nem rejtette véka alá, hogy a Kreml és a Wagner közötti dealt ő hozta tető alá..." A "nem rejti véka alá" kifejezés használata itt teljesen értelmetlen, a "deal" pedig magyarul megegyezés, megállapodás. Szinte nincs hibátlan magyar mondat ebben a szövegben. Természetesen szerkesztőke a nevét nem vallalja, jobb is.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 08. 01:32
a jóizsten álgya meg a dog tor téeszelnög urat ijen vezetö kíne minden eu orrszág élire!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!