Lengyelország bekérette Putyin nagykövetét Sztálin miatt

2023. július 22. 10:04

Az orosz elnök kijelentése Sztálin döntéséről kiverte a biztosítékot.

2023. július 22. 10:04

A lengyel külügyminisztérium bekéreti Oroszország varsói nagykövetét Vlagyimir Putyin 

orosz elnök azon pénteki kijelentése miatt, hogy Lengyelország Joszif Sztálin döntésének köszönhetően kapta meg nyugati területeinek jelentős részét 

– tudatta a lengyel miniszterelnök Twitter-bejegyzésében.

Mateusz Morawiecki azt írta, hogy Szergej Andrejev varsói orosz nagykövetet bekéretik a külügyminisztériumba az orosz államfő kijelentése miatt. A lengyel miniszterelnök egyben háborús bűnösnek nevezte Sztálint, aki több százezer lengyel haláláért felelős.

Az orosz Biztonsági Tanács pénteki ülésén Vlagyimir Putyin egyebek között azt mondta, hogy „a Szovjetuniónak, Sztálin álláspontjának köszönhetően Lengyelország jelentős nyugati, korábbi németországi területeket kapott. Ez pontosan így van, a mai Lengyelország nyugati területei Sztálin ajándéka a lengyeleknek. Varsói barátaink elfelejtették ezt? Emlékeztetni fogjuk őket erre.”

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concrete
2023. július 30. 09:36
A lengyel határmódosítás ideológiai alapja az ősi piastowi határok visszaállítása volt. Ami tény: az Odra-Nysa határ valaha a nyugati szláv világon belül haladt a polánok és az obodriták-szorbok között. A németek keletre törése Sziléziát, Pomerániát, Kelet-Brandenburgot csak a mongol invázió után csatolta a Birodalomhoz. Persze az innen (és Kelet-Poroszországból) elűzött többmillió németet nem győzte meg a lengyel igazságról. Minderre Putyin kissé szelektíven emlékezik, pedig a Curzon-vonaltól keltre éló, szontén többmillió lengyelnek valahol (nyugaton) földet-otthont kellett adni. Ennyit Sztalin jó szívéröl. Ami a lényeg: ma már nem az orosz nagyvonalúság garantálja a lengyelek nyugati határát, ócska nosztalgia ez a birodalmi nagyság után. Ez a múltidézés is cssk az orosz nagyság hanyatlását hangsúlyozza, a lengyelek adhattak volna erre valami lesajnálót is: Harkovot sem tudjátok elfoglalni, mire föl emlegettek német földek ajándékozását?
Felvidéki MAGYAR
2023. július 22. 20:27
Nos, Putyin igazat mondott. Ez történelmi tény!
Kovács Ubul
2023. július 22. 17:15
Slava Königsberg!
Csigorin
2023. július 22. 15:37
faj az igazsag? az Odera Neisse hatart a nyugat nem tamogatta, Sztalin nelkul soha nem ismertek volna el azt nem mondta senki hogy emiatt szeressek Joska bacsit de a teny az teny
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!