Ezért fontos a Krími híd, amit állandóan fel akarnak robbantani az ukránok

2023. július 17. 13:06

A Krím megvédése egzisztenciális kérdés Oroszország számára.

2023. július 17. 13:06

Hétfőn hajnalban újabb támadás érte a Krími hidat, melynek egyik szelvénye súlyosan, egy másik pedig könnyebben megrongálódott, emiatt leállították a közúti forgalmat, ugyanakkor a vasúti forgalom nem sokkal az incidens után újraindult. A robbantásban Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó közleménye szerint a robbantásban egy 14 éves lány megsérült, szülei pedig meghaltak.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelenlegi hírek szerint a híd elleni újabb támadás inkább csak ukrán PR-győzelem, mintsem komoly hadicselekmény, ugyanakkor a híd fontosságát jól jelzi, hogy nem a mostani volt az első ukrán támadás ellene. Még tavaly októberben történt robbantásos merénylet a hídon. Habár Ukrajna nagy „győzelemként” értékelte a híd felrobbantását – az ukrán posta még bélyeget is kiadott az eseményről – azonban nem sokkal később Oroszország helyreállította azt.

A Kercsi-szoros egy mindössze néhány kilométer széles tengerszoros, amely elválasztja a Krímet a Belgorodi régiótól, egyben összeköti az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel. A szoros felett 2018-ban adták át a hidat, amely létfontosságú a Krím logisztikai ellátásának szempontjából, ugyanis az egyetlen összekötő kapocs Oroszország és a Krím között. A híd összesen 19 kilométer hosszú – Európában a leghosszabb – kétszer két sávon haladhat rajta az autóforgalom, valamint két vágányon a vasúti. A megépítése több mint hárommilliárd dollárba került. 

A híd a Krím napi szükségleteinek és a hadsereg ellátásának kritikus ütőere, az orosz fekete-tengeri flotta központjának Szevasztopol ellátásában is jelentős szerepet játszik: naponta több tízezer autó halad át rajta, így a turizmus szempontjából is jelentős útvonal, továbbá fontos eleme a herszoni fronton harcoló katonák ellátásának is. 

A híd a logisztikai jelentősége mellett szimbolikus fontossága is van, mivel Oroszország és a Krím egységét jelképezi. Az ukránok számára éppen emiatt gyűlölt jelképe lett a Krím Oroszország általi annektálásának. Szakértők szerint Oroszország semmilyen módon sem kényszeríthető arra, hogy feladja a Krímet, sokak szerint annak közvetlen megtámadása jelentené azt a „vörös vonalat”, amelyet követően Oroszország akár atomfegyvert is bevetni Ukrajnával szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: STRINGER / AFP 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2023. július 17. 16:27
Az ukrán újabb krími hídrobbantásról Chuchill felelőtlensége jut eszembe, aki nyolc- vagy tízfős deszantot küldött a II vh. idején a Cseh-Morva Protektorátus vezetőjének, Heydrichnek a levadászására. A meerénylet ugyan nem sikerült azonnal, mert végül Heydrichet a kórházi ágyon mérgezte meg egy ápolónő, de a németek viszonválasza rettenetes volt, Lidice lakóinak a kiirtása. A szemét angolnak nem volt drága a cseh vér. A krími híd támadóinak sem az ukrán. Az oroszok válaszcsapása várhatóan rettenetes lesz, mivel Oroszország a Krímet annektálta, és az orosz földnek minősül, ugyanúgy, mint az azovi terület 39 ezer négyzetkilométere.
zolka50-52
2023. július 17. 15:11
Tévedésben vagytok. A hadsereg ellátásának csak kis része halad át a hídon, tehát ebből a szempontból nem fontos. A civilek számára viszont az. Most a herszoni, donyecki régióban feloldották a kijárási tilalmat, biztosítják az infrastruktúrát a polgári forgalom számára is.
Falióra tábornok
2023. július 17. 14:50
aszongya az isten barma: "A Krím megvédése egzisztenciális kérdés Oroszország számára." :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Csigorin
2023. július 17. 14:38
kurva terrorista nepseg, remelem kapnak a pofajukra most
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!