Die Presse: Orbán Viktor már elszigetelt Kelet-Európában is

2023. július 25. 15:21

Orbán Viktor nacionalista illúziópolitikája most a korábban hasonlóan gondolkodó kelet-európaiak részéről is elutasításra talál – fogalmaz az osztrák lap szerzője.

2023. július 25. 15:21

A Die Presse véleménycikke szerint Orbán Viktor nacionalista illúziópolitikája most a korábban hasonlóan gondolkodó kelet-európaiak részéről is elutasításra talál. A kelet-európai uniós országok hosszú éveken keresztül nem kapták meg a nekik kijáró tiszteletet – hangsúlyozta az osztrák lap szerzője, aki megjegyzi, hogy 

sok uniós kormány és az EU Bizottság nem kezelte a kelet-európai uniós országokat egyenrangú tagállamként,

így ez az egyik oka annak, hogy a visegrádi országok szorosan összefogtak, hogy érdekeikért harcoljanak a Közösségben. 

Orbán Viktor azonban, aki egyre inkább szembefordult az uniós intézményekkel, a Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországból álló sorsközösséget a közös európai szemlélet és értékek ellen harcoló erővé akarta tenni – véli a szerző. Azonban Wolfgang Böhm, a lap munkatársa szerint mára még a visegrádi csoport legközelebbi szövetségesei is rájöttek, hogy veszélyes csalássá vált Orbán illúziópolitikája. Hozzáteszi, hogy Orbán iránya most Kelet-Európában is elszigeteli őt.

Az európai szolidaritás iránti hiánya nem csak azokat háborítja fel Brüsszelben, akik az uniós jog vagy az Unió hatásköreinek megőrzéséért aggódnak. Azokat is irritálja, akik azt szeretnék, hogy a többi uniós partner komolyan vegye őket, és konstruktívan járuljanak hozzá a hatalmas kihívások megoldásához – olvasható a Die Presse hasábjain.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2023. július 26. 14:20
Utasítsd el koma, utasítsd el! De csak a magad nevében beszéljn e add másoknak a szájába, mit kellene mondaniuk szerinted! A józan észt, mindig elutasították a libsik.
nyugalom
2023. július 25. 20:04
Mit nem hallunk?!
balbako_
2023. július 25. 18:33
Minden ország foglalkozik az Orbán beszédekkel annyira el van szigetelve.
burmin2
2023. július 25. 17:47
Die Presse akkor értem. Lendvai bácsi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!