Civil hajókra támadhatnak az oroszok a Fekete-tengeren – állítja a Fehér Ház

2023. július 20. 10:15

Az amerikaiak szerint ezzel is az ukrán gabonaexportra akar csapást mérni Moszkva.

2023. július 20. 10:15
null

A Fehér Ház július 19-én arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kiterjesztheti az ukrajnai gabonaüzemek elleni támadásait a Fekete-tengeren közlekedő polgári hajókra is – írja az Euractiv.

Úgy véljük, hogy ez egy összehangolt erőfeszítés arra, hogy igazolják a Fekete-tengeren a polgári hajók elleni támadásokat, és Ukrajnára hárítsák a felelősséget ezekért a támadásokért”

– mondta Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője

Hodge hozzátette azt is: Oroszország bejelentette, hogy a fekete-tengeri vizeken az ukrán kikötőkbe tartó minden hajót katonai rakományt szállító potenciális hajónak tekintenek, és amerikai információk szerint Oroszország további tengeri aknákat helyezett el az ukrán kikötők megközelítésére.

Sőt, az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán kikötőkbe tartó hajók lobogó szerinti államai Ukrajna oldalán a konfliktusban részt vevő feleknek minősülnek. „Ezen a Fekete-tengeri összehangolt erőfeszítésen túlmenően már megfigyeltük, hogy Oroszország július 18-án és 19-én rakétákkal és drónokkal célba vette az ukrán gabonaexportkikötőket Odesszában, aminek következtében mezőgazdasági infrastruktúra és 60 ezer tonna gabona semmisült meg” – mondta.

Nagyszabású orosz légitámadás érte Odesszát - Mandiner

„Pokoli éjszaka volt" - mondta az odesszai katonai közigazgatás szóvivője.

Nyitókép: Bernd Wustneck / dpa-Zentralbild /AFP. Illusztráció.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2023. július 20. 19:30
Már nagyon régen ezt kellene csinálniuk. Ha háború legyen háború.
NeMá
2023. július 20. 14:42
Persze mert a dronokat civilhajórol indítgatják, mert olyan agyafúrtak, úgyan így NGO-k is valakinek az álcázott ügynökei, mert az első adandó alkalommal nem derül ki, hogy aki pénzel bőven rendelkezik, az buzikért kezd lázadni, meg a migránsokért, na meg a botmixerért :)
olajfa1
2023. július 20. 13:24
Nagyon "ciki" lenne ha a megtámadott üres hajón a LŐSZERKÖTEGEK FELROBBANNÁNAK...
harcimarci-9-9
2023. július 20. 12:58
Most már csak az a kérdés, mennyire civil egy hajó.... az a civil, amelyik robbantgat, vagy az, amelyik nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!