Az Európai Parlament eltörölné az egyhangú döntéshozatalt a Tanácsban

2023. július 20. 13:35

Nem engedhetjük meg, hogy egyes országok másokra kényszerítsék akaratukat a háború és a béke kritikus kérdéseiben.

2023. július 20. 13:35
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Euronews

„A Politico június 12-i számában közzétett nyílt levélben hét uniós külügyminiszter azt javasolta, hogy a blokk közös kül- és biztonságpolitikájában térjenek át a minősített többségi szavazás (QMV) fokozottabb alkalmazására.

Egy ilyen javaslat elfogadása nemcsak a nemzeti szuverenitást veszélyeztetné, hanem az EU erejét is aláásná.

Elsősorban egy ország külpolitikája döntő fontosságú az ország irányának kialakításában, és a szuverén külpolitika folytatása szükséges a függetlenség védelme érdekében.

Az Európai Unió a második világháború után jött létre, és a Szovjetunió összeomlása után nyert új lendületet, mindkét alkalommal azzal a céllal, hogy leküzdje az imperialista törekvéseket és elősegítse az együttműködést az egyenlő, független és szuverén tagállamok között.

A független külpolitika feladása az egyhangú döntéshozatal megszüntetésével alapvetően ellentmondana az Unió lényegének.

El kell ismernünk, hogy a geopolitika számít, ami a kisebb és nagyobb nemzetek, valamint Észak és Dél, Kelet és Nyugat közötti figyelemre méltó különbségeket emeli ki.

Nem engedhetjük meg, hogy egyes országok másokra kényszerítsék akaratukat a háború és a béke kritikus kérdéseiben, mint például a szankciók bevezetése vagy a fegyverek finanszírozása.

Másodszor, amint azt olyan felmérések, mint az ECFR közelmúltbeli közvélemény-kutatásai is bizonyítják, az európai közvélemény a külpolitikát illetően sokféleképpen vélekedik.

Az egyhangú döntéshozatal előmozdítja a konstruktív vitákat, és biztosítja, hogy a különböző – még a fősodortól eltérő – véleményeket is megfelelően figyelembe vegyék, mivel azok az emberek akaratát tükrözik.”

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. július 20. 20:16
A zsidó-keresztény kultúra zászlóvivője, Orbán Barnarózsája hazudik. Az uniós parlament nem hoz törvényt, uniós iránymutatást a Bizottság készít elő és a Miniszterelnökök Tanácsa hagy jóvá, akár kivételekkel. A Miniszterelnökök Tanácsa döntése egyhangúságot kíván, ez a nem egyhangúság elfogadása is.
SzaboGeza
2023. július 20. 20:14
Csak akkor, ha hagyjátok!!!!:)
files32
2023. július 20. 19:57
Itthon IS be kéne vezetni.
Obsitos Technikus
2023. július 20. 19:44
Nincs hatásköre törvényt kezdeményezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!