Afrikaiak okoztak zavargást Németországban, huszonhat rendőr sérült meg

2023. július 10. 07:18

Giessen városában csapott össze eritreai kormánypártiak és ellenzékiek kemény magja.

2023. július 10. 07:18

Több száz német rendőr gumibotot és paprikasprayt vetett be, hogy megfékezze az eritreai kulturális fesztivált megcélzó tömeget Giessen központi városában – írta a BBC.

A tüntetők dühösek voltak, amiért a fesztivál Giessenben megrendezték, és a „tekintélyelvű eritreai rezsim propagandagyakorlatának” nevezték. A hatóságok igyekeztek megakadályozni a rendezvényt, mivel tavaly is hasonló zavargások törtek ki  – tették hozzá. 

A rendőrség közleménye szerint 

szombaton órákon át tartó összecsapások zajlottak, és 26 rendőr megsérült.

Mintegy száz embert letartóztattak

A rendőrség közel száz embert tartóztatott le, és a városközpontban le kellett állítani a forgalmat.

A közleményből az is kiderült, hogy a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták a rendőröket, megrongáltak néhány járművet, és leszakították a fesztivál helyszínét körülvevő kerítést. De megdoblták a fesztivál résztvevőit szállító buszokat is.

A Twitteren közzétett videókon is látszik, hogy a tüntetők tömegei már-már „futóversenyt” rendeztek a rendőrökkel a városban.

Ezek közül egyet alább tekinthetnek meg:

Németország sok eritreait fogadott be

A fesztivált a Németországi Eritreaiak Központi Tanácsa szervezi, amely közel áll az eritreai nagykövetséghez.

Az elmúlt években Németország sok eritreai számára nyújtott menedékjogot – ők alkotják az EU-ban letelepedni kívánó afrikai migránsok egyik legnagyobb csoportját.

Emberi jogi szervezetek dokumentálták az eritreai hatóságok által elkövetett nagymértékű visszaéléseket, beleértve a szigorú cenzúrát, a kényszermunkát és a rabszolgasághoz hasonlítható katonai besorozást – ismertette a BBC.

***

Nyitókép: Képernyőfotó

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik