A parancsolgató EU feloszlatására készül az AfD

2023. július 14. 14:03

A pártelnök egyik legfőbb szövetségesének Orbán Viktort tartja.

2023. július 14. 14:03

A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) az „EU ellenőrzött feloszlatását” tűzte ki egyik fő céljául a közelgő európai parlamenti választásokra – írja az Euractiv. A párt vezetője, Tino Chrupalla Orbán Viktor magyar miniszterelnököt nevezte meg egyik legfőbb szövetségesnek a tervében.

Az AfD július 29-i pártkongresszusán ratifikálnak uniós választási programjavaslatát, amelyben többek között a „hatalmaskodó EU ellenőrzött feloszlatását” vetíti előre.

 

„Újraindítást követelünk Európa számára, hogy kihasználhassuk a nemzetállamokban rejlő lehetőségeket, és újjáépíthessük a kelet felé vezető hidat”

 

– nyilatkozta Chrupalla az EURACTIV-nak.

Az EU „kizárólag egy gazdasági együttműködésnek indult, és az is kell, hogy maradjon" – hangsúlyozta.

Úgy véli, az Európai Unió „elveszi a nemzeti hatásköröket anélkül, hogy képes lenne helyettesíteni a nemzetállamokat”. Ráadásul nem is elég demokratikus, mivel a Bizottságnak nincs legitimitása – érvelt.

Chrupalla példaként említette az Oroszország elleni szankciókat, amelyek szerinte nem szolgálják a polgárok érdekeit, növekvő inflációhoz és recesszióhoz vezetnek.

Az AfD azt javasolja, hogy az EU helyébe „egy új európai gazdasági és érdekalapú közösség, az európai nemzetek ligája” lépjen.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP


 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. július 20. 09:00
A folyamatokat tekintve lehet, hogy már a választásokat sem írják ki jövőre. Majd hoz az ejrópai parlament egy ilyen döntést. Minden libsi qrva jól érzi ott magát, lophat, csalhat, hazudhat. Logikus, hát nem? Már a OTAN-ban sem lesz főtitkár választás. Ezt a zusa eldöntötte.
anegy_
2023. július 18. 11:55
Ehhez nagy szükségük lenne a libbancs média kijátszására, vagy "vegyenek" egy csatornát! Anélkül az agymosott németekkel nem igen tudnak mit kezdeni.
gyzoltan-2
2023. július 17. 06:33
"A parancsolgató EU feloszlatására készül az AfD" -a németek csak ne ugrándozzanak! Erre semmi lehetőségük nincs! -nem felejthetik, hogy 1945 óta szigorú katonai megszállás alatt vergődnek!
Nemkellnév
2023. július 15. 08:54
Az érv jó, de kivitelezhetetlen ez a "puccs". Csak valami drámai és tragikus eseménysorozat lehet az, ami az ötletet a megvalósíthatósághoz juttassa. A háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!