A Nyugat számára ez nem egzisztenciális háború

2023. július 10. 06:14

Nemhogy fenyegetésérzetet, de még a különösebb sürgősség jeleit sem látjuk.

2023. július 10. 06:14
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy a Nyugat és Oroszország párharca tkp. két olló küzdelme. Az ollók pengéit a célok, illetve a célok eléréséhez szükséges erőforrások alkotják. A nyugati olló egyre jobban kinyílik, az orosz olló egyre inkább összezárul.

Miközben mindkét fél jelentős mértékben lejjebb engedte a célok pengéjét, a Nyugat igen keveset tett az erőforrások terén. Mearsheimer téved mikor ezt a háborút egzisztenciális háborúként határozza meg a Nyugat számára. Mert nem az.

Az utóbbi kétszáz év alatt többször láttuk, hogy milyen erőfeszítésekre képes a Nyugat egy valóban egzisztenciális válságban. Ha kinyitjuk a frázislevezető csatorna zsilipjét és a Nyugat cselekedeteit figyeljük meg, nemhogy fenyegetésérzetet, de még a különösebb sürgősség jeleit sem látjuk.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. július 10. 19:37
Hát, már előfordult, hogy Robi értett a katonai dolgokhoz, és nem értett a világpolitikához. Ha esetleg a náciukik összeomlanak és az oroszok végre megszállják, amit kell, akkor majd kiderül. Hogy Ámerika össze vagy visszaomlik. Attól függően lesz igaza a Robinak (is).
Box Hill
2023. július 10. 13:13
A Nyugat csinált magának egy egzisztenciális válságot, amelyből azóta se tud kikecmeregni: Winston Churchill vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus „harcban áll a zsidó nép lelkéért”, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a „bolsevik konspirációt” és tegyék világossá, hogy „a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom”. Ugyanakkor kifejtette: „(A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.”
Akitlosz
2023. július 10. 11:41
Nem halottam arról, hogy Oroszország 2022. februárja óta hivatalosan megváltoztatta volna a céljait. Ha szerez is némi területet, de nem éri el a minimális céljait sem, márpedig eddig nem érte el, akkor az nem lesz győzelem. Ha a háború úgy ér véget, hogy az akkor aktuális frontvonalak mentén tűzszünetet vagy békét kötnek, akkor az csak döntetlen lesz.
Nasi12
2023. július 10. 11:33
Európának nem sürgös lefelé menni a lejtön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!