A cseh kormányfő keményen visszaszólt Orbán Viktornak

2023. július 22. 21:21

Petr Fiala szerint Csehország áttért a közös értékeken alapuló európai politikára.

2023. július 22. 21:21
Petr Fiala, Czech Prime Minister, attends a press conference at International Congress Center in Katowice, Poland on July 20, 2023

Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elhangzott beszédére reagálva.

A magyar kormányfő egyebek között azt mondta: az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

Orbán Viktor szavaira szombat este a cseh kormányfő, valamint a belügyminiszter reagált.

Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi.

Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban” – jelentette ki a cseh miniszterelnök, akinek szavait Václav Smolka kormányszóvivő tolmácsolta újságíróknak.

„Orbán (Viktor) máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (előző cseh kormányfő) európai politikájában tőle függött.

Ilyen értelemben frusztrációja érthető”

– mondta Petr Fiala. Majd leszögezte: „az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg” – tette hozzá.

Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon reagált a magyar miniszterelnök Csehországot érintő szavaira. „Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az az, hogy 

az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára.

Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak” – írta a cseh miniszter a Twitteren.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2023. július 25. 18:52
Csehekkel kapcsolatban nincsenek illúzióim, de ezt az idiótát érdekes lesz figyelni a következő választások után, persze csak ha megéri.
Kozmosz
2023. július 24. 23:43
csuti-torpe, kevered anyáddal.
anonymtalan2
2023. július 24. 21:36
Te megzsarolt műkonzervatív mamlasz! A lelkedet már odaadtad Wicilopocstlinek, a szívedről se feledkezz meg, Ja és ő szó szerint kéri nem absztraktan, mint a feleséged.
cikoria-2
2023. július 24. 21:17
a csehek mindig a bátorságukról és a gerincükről voltak hiresek....ami nincs a csicskanép etalonja,ezen a szintén istenként tisztelz közepes íróik és a gyenge söreik sem segitenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!