Hibázhatott Putyin vezérkara: dokumentumok szivárogtak ki az orosz tervekről

2023. június 05. 07:51

Hiába próbálták törölni őket.

2023. június 05. 07:51
null

Az orosz fegyveres erők vezérkarának egy magas rangú tagja megosztott egy jelentést, amelyben az Oroszországra nehezedő háborús problémákról írnak. Az iratoknak nem lett volna szabad nyilvánosságra kerülniük, ezért gyorsan eltávolították őket, de a The Insider orosz lapnak sikerült megszereznie azok tartalmát – írja a német Bild.

A jelentésből kiderül, az egyik legkomolyabb probléma, hogy

A Kreml szerint ez arra vezethető vissza, hogy több internetes blogger „információs nyomást” gyakorol az emberkere. Sok orosz ellenzéki aktivista ugyanis arra szólítja fel az embereket, hogy álljanak ellen a mozgósításnak.

Bár a Kreml-párti aktivisták továbbra is lelkesek, már nem hallgatnak az orosz hadsereg kudarcairól, ami szintén hatással van az emberek hozzáállására. Éppen ezért Moszkva növelni akarja az állampolgárokra nehezedő nyomást, és állítólag azt tervezik, hogy 2023-ban razziákat hajtanak végre a sorkatonák ellen.

A német lap szerint, ha Putyin hadügyminisztériuma a maga útját járja, egyetlen sorköteles korú orosz férfi sem kerülheti el a hadsereget.

A kiszivárgott iratok szerint

a hadsereg egy 2,9 millió sorköteles korú férfit tartalmazó adatbázist hozott létre, elérhetőségeikkel együtt.

A nehézségek ellenére az orosz hadsereg idén egy új hadsereget, valamint egy hadtestet, öt hadosztályt és 26 dandárt akar felállítani. Emellett egy új katonai körzetet is létrehoznak az Azovi-tengeren.

Legutóbb 2022 szeptemberében hirdettek részleges mozgósítást, akkor 300 ezer embert soroztak be. Bár a jelentés szerint Putyin újabb mozgósításokra készül, az elnök ezt szeretné minél tovább halogatni, hogy ne sújtsa további intézkedésekkel a lakosságot.

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik