Nemzetközi felmérés: Orbán Viktor Szlovákiában, Bulgáriában, de még Romániában is népszerű

2023. június 06. 05:30

Itt van a GLOBSEC legfrissebb, 2023-as tanulmánya.

2023. június 06. 05:30
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A pozsonyi GLOBSEC 2023 elnevezésű fórum előtt lett nyilvános a szlovák kutatóintézet nyolc Európai Unió (EU) 8 tagországra kiterjedő felmérése – benne rengeteg érdekességgel.

Mely országban népszerű a magyar miniszterelnök?

Orbán Viktor magyar kormányfő „megítélése” például külön fejezetet kapott a majd 100 oldalas tanulmányban. A szerzők – mások mellett Hajdú Dominika, Szicherle Patrik – természetesen ennek kapcsán is ügyeltek a „keretezésre”. Kiderült ugyanis, hogy bár a miniszterelnököt sokan „illiberális ikonként” tartják számon Közép- és Kelet-Európában, a válaszadók 31 százalékának van pozitív véleménye a magyar politikusról.

Ahol viszont magas a magyar kormányfő támogatottsága – Bulgáriában, Szlovákiában 48; Magyarországon 43; Romániában 32 százalék; (eközben: Csehországban 28; Lengyelországban és Lettországban 18; Litvániában pedig 13 százalék) –, ott bizony politikai instabilitás (kormányzati bizalomhiány), LMBTQ-jogelnyomás, vagy Oroszország-párti nézetek detektálhatók. Vagy mind a három egyszerre, esetleg külön-külön, netalántán kettő faktor kombinálva.

De mint a kutatók állítják,

Orbán Viktort a szlovákok és bolgárok is jobban szeretik a magyaroknál, aki Romániában is népszerű; ám a lengyelek kiábrándultak belőle.

Mit mutat még a GLOBSEC közvélemény-kutatása?

Oroszország továbbra is veszélyt jelent a Kelet- és Közép-Európai országokra. Épp ennek fényében az Észak-atlanti Szerződés Szervezetben (NATO) elég nagy a bizodalom; ahogy a biztonság iránti vágy is, amelyet elsősorban az Egyesült Államok (USA) képes garantálni a régióban. Érdekesség, Szlovákia bizonyult az egyetlen olyan országnak a nyolc vizsgált EU-s tagállam közül, hol az Egyesült Államokat biztonsági fenyegetésként élik meg. Az Oroszország-ellenes szankciókat támogatják, sőt, hatásosnak vélik a válaszadók; akik pedig Kínát – többségében – nem tekintik biztonsági fenyegetésnek.

„Rossz irányba halad a nyugati diskurzus” – mondja Demkó

Lapunk, a Mandiner állandó szerzője, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, Demkó Attila egyébként részt vett a pozsonyi GLOBSEC 2023 elnevezésű fórumon. Erről hosszabban hetilapunkban fog részletesebben értekezni. De.

Mint közösségi oldalán írta, nagyon rossz irányba halad a nyugati diskurzus, mivel Ukrajna kapcsán azt a kételyt, hogy esetleg nem lesz teljes győzelem, Pozsonyban (sem) volt ildomos megfogalmazni. „Aki megtette, mint Richard Shirreff nyugalmazott brit tábornok, jobb, ha nem tette volna, mert egyben utalt is arra, hogy akkor majd »beavatkozásra« lesz szükség. Ezt nyilván maga sem gondolta végig.” John R. Allen, Philip M. Breedlove amerikai tábornokok inkább politikusként, mint katonaként beszéltek – elevenítette fel a szakértő, hozzátéve: mintha fel sem merülne bennük, hogy nem szabad úgy alábecsülni az oroszokat, ahogy az oroszok tették az ukránokkal tavaly. „Katonai alapvetés, hogy az ellenségnek is van szavazata.”

Oroszország „kontrollált” felbomlasztásáról szólva – mert azt sokan gyarmatbirodalomnak tartják – pedig feltette a kérdést: „Vajon hogyan lehet egy többségi nemzet által stabilan uralt államot, ráadásul egy kontinensnyi méretű atomhatalmat kívülről kontrolláltan felbomlasztani? Vajon mi lenne ennek a következménye? Van terv, van gondolat? Vagy csupán egy neokonzervatív, liberális intervencionista álmodozás, mint Irak, Szíria és Líbia esetében?” Ezeknek az embereknek a felelőtlensége legalább olyan riasztó, mint hogy máig platformot kapnak az általuk okozott tragédiák sora után – vélte Demkó, hangsúlyozva:

ha valami ajándék az oroszoknak, ez az érvelés az. Ha valamivel lehet mozgósítani az orosz nacionalizmust, ezzel lehet”.

Nyitókép: Facebook

***

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. július 10. 01:38
Ennek a salamonhihiinek régen kinéztem egy lámpavasat. Ideje lenne már használni is.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. június 06. 13:42
Orbán?! Még Magyarországon SEM népszerű! Utálják, mint a sz..t! Lámpavason talán népszerű lehetne...
Reszelő Aladár
2023. június 06. 13:33
Dr Miniszterelnököt lehet szeretni meg nem szereteni. Viszont nem lehet nem tudomást venni róla. Ahol megjelenik, ott elmondja a véleményét és azt érdemes legalább meghallgatni. Aligha érdekli, hogy most akkor ő ikon vagy nem. A lengyel viszonyt pedig részben a háború fennmaradása és kimenetele fogja meghatározni. Ha nyernek az ukránok (azaz valahogy sikerül egy ilyen narratívát felépíteni), akkor talán hamarabb megenyhülnek (ők akadta ki ránk és nem fordítva), ha nyernek a ruszkik, akkor részben majd minket hibáztatnak (ami a kimondása pillanatában is abszurdnak hangzik majd). Észhez akkor térnek, ha majd az ukránok velük kezdenek el keménykedni (egy oroszpárti fordulat esetén erre van esély). Lengyelország ambíciói pedig Sam bácsi támogatásáig tartanak. Aki ha elkezd Kínára fókuszálni, akkor ideje lesz majd az arcból is visszavenni.
Tibibácsi
2023. június 06. 11:05
Hát akkor miért nem megy oda, ahol annyira népszerű?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!