Szlovákia magyar miniszterelnöke hamarosan találkozhat Orbán Viktorral

2023. június 10. 08:56

Ódor Lajos szerint húsz éve még elképzelhetetlen lett volna Szlovákia élén egy magyar származású politikus.

2023. június 10. 08:56
null

Az Újszónak adott interjút Ódor Lajos, Szlovákia első magyar miniszterelnöke. Származásával kapcsolatban elmondta, karrierje során sosem a nemzetisége volt a fő kérdés, de nem is titkolta soha, hogy magyar. Hozzátette, származása segít abban, hogy jobban ismeri, összetettebben látja a kisebbség problémáit. Arról is beszélt, hogy „Szlovákiában magyar politikusként, vagy akár közgazdászként nem olyan egyszerű dolgozni”, de szerinte ez az elmúlt húsz évben sokat változott. 

„Szerintem az, hogy magyar nemzetiségű személyt nevezzenek ki miniszterelnökké, húsz, vagy harminc éve lehetetlen lett volna Szlovákiában.

– fogalmazott. Úgy látja az, hogy Szlovákiának magyar nemzetiségű miniszterelnöke van, segíteni tud abban, hogy új témákról tudjanak beszélni. „Olyanokról, amelyekben a problémák azonosak más nemzetiségek vagy akár a többségi szlovák lakosság gondjaival”. Ezzel kapcsolatban elmondta, hamarosan a parlament elé terjesztik a programjukat, amiben lesznek rövid távú prioritások, de olyanok is, amelyek a következő kormánynak próbálnak segíteni abban, hogy mit lehet kezdeni akár a kisebbségekkel is. Ugyanakkor például A magyar nyelvnek a szlovákkal való egyenrangúsítása még nem volt napirenden.

A szlovákiai magyar pártok és a magyar kormány kapcsolatáról azt mondta, „minden ország törekedik arra, hogy valamilyen szinten kapcsolatban tudjon maradni a határon túli kisebbségeivel.

Mindez nem nagy probléma ott, ahol ez nem ütközik az adott állam, a kisebbségnek otthont adó ország érdekeibe”.

Ódor azt is elmondta, hogy Miroslav Wlachovský külügyminiszter Csehország és Lengyelország után Budapestre tervez látogatni. Beiktatása óta még nem beszélt Orbán Viktorral, de valószínű, hogy találkozni fognak az európai vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, vagy a V4-találkozón.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik