Betiltani az iskolai mobilozást?

2023. június 27. 14:00

Az iskolai mobilozás visszaszorítására készül az egyik első intézkedéseként a most megalakult, jobboldali finn kormányzat. A cél a diákok tanulmányi eredményeinek javítása. A mobilozás iskolai tiltásával és annak hatásaival szerte a világban foglalkoznak – körképünk!

2023. június 27. 14:00
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Amióta a mobiltelefonok elterjedtek a legszélesebb népesség körében, s ezen belül egyre több és egyre fiatalabb diák is hozzájutott a saját telefonjához, azóta téma az iskolai mobilozás problémaköre, és a lehetséges legjobb válaszok megtalálása.

Finnországban a most megalakult, jobboldali kormány rögtön egyik első intézkedéseként hozott egy határozott döntést: betiltaná a diákok mobiltelefonozását az iskolákban. Az Euractiv arról ír: a korábban még kiváló tanulmányi eredményeiről, a PISA-teszteken való jó teljesítményéről ismert

finn oktatásban hanyatlani kezdtek az eredmények.

Az új finn kormány programjában kiemelt helyen szerepel, hogy lépéseket tesznek a hanyatló eredmények javításáért. A kormány 200 millió euróval (74 milliárd forinttal) növeli a közoktatásra jutó pénzmennyiséget, azon célból, hogy a diákok az írás, olvasás és matematika alapvető tudását megszerezhessék.

A pénz viszont nem minden: a kormány hozzányúlna a mobilozás ügyéhez is. „A kormány megerősíti a tanárok és igazgatók jogköreit, hogy beavatkozzanak olyan helyzetekben, amik megzavarják az iskolai tanítás folyamatát” – közölték.

„Meg fogjuk alkotni a szükséges szabályozásokat arra, hogy hatékonyabb korlátozásokat vezessenek be, például a diákok iskolán belüli mobilozása kapcsán, hogy a gyerekek jobban tudjanak koncentrálni a tanulásra” – jelentették ki a kormány részéről.

Mint arra az Euractiv is emlékeztet, a Nokia egykori nagy sikerei miatt a mobilozás korán és széles körben elterjedt az északi országban, és a gyerekek is

igen korán, akár már az iskolai évek megkezdésekor megkapják a saját készülékeiket.

A portál szerint oktatásügyi szakértők már régóta figyelmeztetnek a mobilkészülékek figyelmet és koncentrálást romboló hatásaira, de eddig Finnországban nem volt megengedve az iskolákban a mobilhasználat korlátozása.

A kormány javaslatáról még a finn parlamentben is dönteni kell, ugyanakkor egy új finn népi kezdeményezés már 30 ezer aláírást gyűjtött össze amellett, hogy a gyerekek iskolai mobilozását korlátozzák.

A világ körül többfelé gondolkodnak vagy éppen vezetett már be korlátozásokat a diákok iskolai mobilhasználatában.

Számos tanulmány született már arról, hogy bárhogyan is közelítik meg a problémát és állítanak össze vizsgálati területeket, sok esetben

konkrétan bebizonyítható az összefüggés az iskolai mobilozás és a tanulmányi eredmények gyengülése között

– egy témába vágó oldal össze is gyűjtött hasonló kutatásokat.

Nagy-Britanniában már 2007-ben be volt tiltva az iskolák 50 százalékban a mobilozás – pedig akkor még éppen a mai, érintőképernyős okostelefonok megjelenése előtt voltunk. Mostanra szinte minden brit iskolában tilos a mobiltelefon használata.

A London School of Economics tanulmánya szerint

a tiltó politika eredményeket hozott,

és javult a diákok iskolai teljesítménye a korlátozások után. A 130 ezer diák eredményeit elemző tanulmány szerint a mobilozás tiltása után az iskolák teszteredményei 6,4 százalékkal nőttek, míg a korábban rossz teljesítmény nyújtó diákok eredményei egyenesen 14 százalékkal növekedtek.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a rosszul teljesítő diákok figyelmét jobban el tudja vonni a mobiltelefon. Sőt, ebből azt a következtetést is levonták, hogy a mobilozás engedélyezése egyenesen növeli az iskolai, társadalmi egyenlőtlenségeket.

Az okostelefonokat is kiötlő Szilícium-völgy hazájában, az Egyesült Államokban nagyon vegyes a kép, hiszen tagállamonként és városonként, iskolánként is többféle szabályozás van és lehet érvényben – általános tiltásról azonban nincsen szó.

Nem úgy, mint Kínában: a feltörekvő nagyhatalomban 2021-ben rendelte el az oktatási minisztérium, hogy a diákok csak kifejezett szülői hozzájárulással vihetik be a telefonjukat az iskolába.

A kínai hatóságok célja ugyanakkor az, hogy a gyerekek összpontosítási képessége erősödjön,

hogy megakadályozzák az internetfüggőséget, valamint a látás romlását. Egy felmérés szerint a 18 éven aluliak 74 százaléka a saját telefonján keresztül éri el az interneten – de az állam aggódik az ifjúság egészsége miatt.

Kontinensünkön Franciaország döntött úgy, hogy általános korlátozást vezet be a diákok mobilozására. A már az Emmanuel Macron elnöksége alatt, 2018-ban bevezetett szabályozás szerint a 15 éven aluli diákoknak el kell rakniuk a telefonjukat az iskolákban, nem vehetik elő sem az órákon, sem a szünetekben.

Egy 2022-es cikk azonban arról számol be, hogy a diákok egy része mostanra már nem tartja be a szabályokat, vagy épp egy nyelvtanár mondja azt nekik, hogy a szótárazás megkönnyítése érdekében használhatják órán a telefonjukat.

Ahogy tehát a puding próbája az evés, úgy a papíron jól hangzó és valószínűleg igen sok szülő által támogatott

tiltás próbája is a gyakorlat.

Ha egy adott országban a tiltó szabályoknak nem tudnak érvényt szerezni az egyes iskolákban és azon belül is az osztálytermekben, akkor a szabályozás nem fog működni.

Akkor sem, ha egyébként a tudományos kutatások a józan paraszti észnek megfelelően azt mutatják: tényleg rontja az iskolák és a diákok tanulmányi eredményeit a szabadjára engedett mobilozás.

 

Nyitófotó: Sam Edwards / CAIA IMAGE / SCIENCE P / NEW / Science Photo Library via AFP

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. június 27. 18:50
Nagyon jo otlet !
palicsi
2023. június 27. 18:15
Nem értem a szülőket. Mivel az iskola két saroknyira van, ezért anyuka autóval viszi, hozza az iskolába, iskolából, a csemetét! Ott meg (elvileg), felügyelet alatt van. Mihez kell az okostelefon? Hacsak azért nem, hogy majd zöld klímarettegőként, a szüleit okolja, amiért nem vigyázták meg neki (amikor taxizta anyuci, meg amikor másik mobil kellett az elöregedett aksi miatt) a klímát!
zakar zoltán béla
2023. június 27. 17:48
JOGOS
T. Péter
2023. június 27. 17:39
"Az okostelefonokat is kiötlő Szilícium-völgy hazájában," Gellért, nem várjuk el, hogy érts hozzá, de az okostelefonokat Finnországban és Japánban ötlötték ki, az USA ebben speciel csak harmadik volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!