Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Fejlődik Románia: betiltották a magánszemélyek kérésére végzett szüzességi vizsgálatokat

2023. május 04. 19:03

Az úgynevezett kétujjas vizsgálat bevett gyakorlat volt szomszédunkban.

2023. május 04. 19:03
null

Romániában ezentúl kizárólag hivatalos eljárás keretében, a hatóságok felszólítására végezhetnek szüzességi vizsgálatokat az igazságügyi orvostani intézetek, nem pedig magánszemélyek kérésére, amint ez a közelmúltig még bevett gyakorlat volt – közölte csütörtökön A Nőkkel Szembeni Erőszak Megelőzéséért és Megfékezéséért Hálózat (VIF) nevű civil szövetség a kormány rendeletére hivatkozva.

A megalázó, invazív eljárás ellen társadalmi kampányt indító (VIF) – a News.ro hírportál által ismertetett közleménye szerint – az általa beterjesztett petíciónak és a 40 ezer támogató aláírásnak tulajdonítja, hogy

az igazságügyi és az egészségügyi miniszter a héten közös rendeletben módosította az igazságügyi orvostani intézetek működési szabályzatát.

A húsz civil szerzetet tömörítő szövetség tavaly nyáron meghirdetett internetes aláírásgyűjtési kampányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mina Minocici Igazságügyi Orvostani Intézet (INML) regionális kirendeltségeinek többségénél továbbra is a „kérésre” végzett szolgáltatások listáján szerepel az úgynevezett kétujjas vizsgálat, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberi jogokat sértő, diszkriminatív, orvosi szempontból nem releváns, barbár eljárásként elítélte a szüzességi vizsgálatokat.

A DeNetestat# (nem vizsgálható) elnevezésű társadalmi kampányhoz Iulia Rugina filmrendező készített nagy hatású videót, amelyben azt a megaláztatást és lelki traumát mutatta be, amelyet a szülők által kikényszerített vizsgálat elvégzése jelent a kiskorú áldozatok számára.

A civil szövetség szerint 2019-ben az INML mintegy ezer szüzességi vizsgálatot végzett többnyire kiskorúakon a szülők (legtöbb esetben az apák) felkérésére.

A Dela0.ro oknyomozó portál által tavaly összegyűjtött adatok szerint Románia 41 megyei INML-kirendeltsége közül 25-ben 40-50 lejért (3000-3750 forint) kérésre elvégezték a szüzességi vizsgálatot. Kettő közülük – a Bihar és a Mehedinti megyei – arra is felhívta a figyelmet: „ha a kiskorú nem szűz”, akkor erről értesíteniük kell a rendőrséget.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció.
Forrás: Pixabay.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2023. május 06. 10:06
én már 1000 Ft-ért is elvégzek egy szüzességi vizsgálatot ujjal, ... másképpen ingyen ...
miszpopi
2023. május 05. 06:08
bezzeg.
pollip
2023. május 05. 00:16
Brüsszel hallgatott? Egy szava sem volt???? Hogy történhetett meg ez?
drrc
2023. május 04. 22:55
40 ezer aláírás Romániában nem sok, de legalább ennyi volt. Hogyhogy az emberi jogos ejrópai junió nem hisztizett erről torkaszakadtából? Ezerszer jogosabb lenne, mint az ellen színészkedni, hogy tiltják a kiskorúak beavatását dolgokba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!