Nyakig benne lehet a román korrupciós botrányban a Biden-család

2023. május 11. 18:23

A republikánusok azt állítják: maga Joe Biden is vett el pénzt a 2017-ben elítélt román üzletembertől, Puiu Popoviciutól.

2023. május 11. 18:23
null

Szerdán tartottak sajtótájékoztatót az Egyesült Államok Képviselőháza felügyelő bizottságának republikánus tagjai, ahol arról számoltak be, hogy az államok jelenlegi vezetése is benne lehet az egyre dagadó korrupciós botrányban. Azt állítják, hogy Joe Biden is vett el pénzt korábban a hat éve jogerősen elítélt román üzletembertől, Gabriel „Puiu” Popoviciutól. 

James Comer bizottsági elnök úgy fogalmazott, hogy korábban még alelnökként, mikor Joe Biden Romániába látogatott, a fia és családja mozgó reklámplakátként viselkedett és gyűjtötték a pénzt. 

Közzétettek egy 36 oldalas dokumentumot is, melyben szerepel, hogy két és fél éven át több részletben hárommillió dollárt utaltak a Popoviciu tulajdonában lévő Bladon Enterprises-tól a Robinson Walker LLC-hez, amelyet Rob Walker, a jelenlegi elnök fiának, Hunter Bidennek az üzleti partnere ellenőriz.

A romániai kifizetés egy hasonló, körülbelül hárommillió dolláros összeget igazol, amely 2017 elején érkezett a kínai CEFC China Energy cégtől, s ennek egyharmada Hunter, Hallie és a Biden család többi tagja között oszlott meg –írja a Maszol. Bár Popoviciut hazájában elítélték, jelenleg Londonban tartózkodik, a román hatóságok várnak a végleges bírósági döntésre a kiadatási ügyében. 

Joe Biden fia, Hunter kiszivárgott levelezéseiből kiderült az is, hogy arra kérte az elnök gyermeke az FBI korábbi vezetőjét, hogy vállalja el a Romániában elítélt Popoviciu védelmét. Joe Biden tagadja, hogy tudott volna a családja üzleti ügyeiről vagy részt vett volna azokban.

Nyitókép: Nicholas Kamm / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik