Robert F. Kennedy: Hallgatnunk kellett volna Putyinra

2023. május 04. 08:08

„Legyünk őszinték: ez az USA háborúja Oroszország ellen, lényegében feláldozzák az ukrán ifjúságot a halál és a pusztítás vágóhídján a neokonok geopolitikai ambícióiért” – mondja az amerikai elnökaspiráns.

2023. május 04. 08:08
null

Ahelyett, hogy meghallgatta volna Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetéseit, az Egyesült Államok többször is átlépte Oroszország „vörös vonalait” – mondta ifj. Robert F. Kennedy az UnHerd nevű portálon megjelent interjúban. Az amerikai elnökjelöltségért induló demokrata politikus hozzátette, hogy Washingtonnak vagy meg kellett volna hívnia Moszkvát a NATO-ba, vagy fel kellett volna oszlatnia a katonai szövetséget a hidegháború után.

– mondta Kennedy. Ahelyett, hogy felajánlotta volna Oroszország Nyugatba való integrálását, ahogy azt 1991-ben sok diplomata sürgette, az Egyesült Államok inkább kiterjesztette a NATO-t Oroszország határához.

Mi más célja van a NATO-nak, minthogy szembeszálljon Oroszországgal? Ha kezdettől fogva ellenséges módon fordulunk Oroszországhoz, akkor természetesen a reakciójuk is ellenséges lesz” – fogalmazott.

A 2014-ben Kijevben történteket „lényegében államcsínynek” nevezte, amelyet Washington támogatott, és felidézte a hírhedt telefonbeszélgetést, amelyben Victoria Nuland „saját kézzel választott ki egy új ukrán kormányt”, amely ellenséges volt Moszkvával szemben. Azt is elmondta,

Megismételte: az orosz elnök többször elmondta az Egyesült Államoknak, hogy mik azok a vörös vonalak, amelyeket folyamatosan átlépnek. Kennedy azt is kifejtette, hogy szerinte az amerikai vezetőknek képesnek kell lenniük arra, hogy „beleképzeljék magukat a másik helyébe”, ahogyan nagybátyja, John F. Kennedy tette 1962-ben, a kubai rakétaválság idején, amikor visszalépett a nukleáris háború széléről.

A politikus korábban elítélte a „barbár és illegális inváziót” Ukrajnában, Putyint pedig „gengszternek” és „zsarnoknak” nevezte, de azt mondta, hogy a konfliktust gyorsan rendezni kell, mert az Egyesült Államok már így is  „300 ezer ukrán áldozatot hozott a harcokban”. Miközben a Fehér Ház humanitárius misszióként tüntette fel a Kijevnek nyújtott segítséget, „minden lépés, amit tettünk, a konfliktus kiterjesztését és a vérontás maximalizálását szolgálta” – mondta.

lényegében feláldozzák az ukrán ifjúságot a halál és a pusztítás vágóhídján a neokonok geopolitikai ambícióiért, hogy Moszkvában rezsimváltás történjen” – fogalmazott Kennedy. Hozzátette, hogy azok az emberek, akik a problémát létrehozták, nem képesek a probléma megoldására.

Végül arra a kérdésre is válaszolt, hogy szerinte milyen megoldással lehetne lezárni a konfliktust, szerinte egy olyan megállapodás működhetne, amely kint tartja Ukrajnát a NATO-ból, valamint visszavonja az orosz nukleáris fegyvereket az ország határai közeléből.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik