Méregzöld lett a Canal Grande víze Velencében, a hatóságok vizsgálatot indítottak (VIDEÓ)

2023. május 29. 06:35

Egyelőre nincs magyarázat a történtekre.

2023. május 29. 06:35
null

Zöldes színben fluoreszkált vasárnap Velence fő csatornájának, a Canal Grandénak a vize a Rialto híd közelében, a hatóságok vizsgálatot indítottak a jelenség okának felderítésére – közölte az olasz tűzoltóság.

A regionális környezetvédelmi hivatal vízmintákat kapott, és folyik a színváltozást előidéző anyag azonosítása – áll a tűzoltóság Twitter-üzenetében.

A velencei prefektus sürgősséggel összehívta a rendőri erőket, hogy megállapítsák, mi történt, és tanulmányozzák a lehetséges ellenintézkedéseket.

A La Nuova Venezia című helyi napilap szerint

a rendőrség azután nyomoz, hogy környezetvédelmi aktivisták érintettek-e a történtekben.

Olaszországban a közelmúltban környezetvédők műemlékeket festettek be, faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva.

A korábbi esetektől eltérően most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Nem ez az első eset, hogy zöldre váltott a Canal Grande vizének színe. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával, így kívánva felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Az esetről videó is készült, melyet alább tekinthetnek meg:

(MTI)

Nyitókép: Twitter-fotó

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder
2023. május 29. 13:11
Semmi különös csak ott is tisztelegnek a zöld-fehér színű Fradi újabb bajnoki címe előtt.
lofejazagyban
2023. május 29. 12:11
nagy dolog. Chicagoban rendszeresen ilyen zöld St. Patrick napján a folyó
mnandi
2023. május 29. 10:55
fluoreszcein, negyvenmilliószoros higításban még közvetlenül szemmel látható a jelenléte, élelmiszerfesték barlangászok időnként még használják víznyomjelzésre, Jakucs László 1952-ben ezt használva tudta kimutatni, hogy a Komlós-forrás nem a Baradlából, hanem egy eddig ismeretlen másik barlang vízgyűjtéről kapja a vizét: "A Béke-barlang egyike az első tudományos módszerrel megjósolt és felfedezett barlangoknak. Kessler Hubert 1938-ban azt feltételezte, hogy a Jósvafő szélén egymástól néhány száz méternyire felbukkanó Jósva-forrás és Komlós-forrás egymással és a Baradla-barlang Styx-patakjával összefüggő vízrendszert alkotnak. Erről vízmegjelöléses kísérlettel kívánt meggyőződni, azonban a Styx-patakba beoldott só csak a Jósva-forrásban jelent meg, ezt azonban a Komlós-forrás kisebb vízhozamával magyarázta. Kessler Hubert feltételezését Jakucs László cáfolta, amikor 1952-ben fluoreszcein segítségével a Baradla-barlangban megfestette a Styx-patak vizét. A festékanyag kizárólag a már ismert helyen, a Jósva-forrásban jelent meg, így Jakucs László joggal feltételezte, hogy a Komlós-forrás egy még ismeretlen barlangból érkezik. Ezután felmérte a környék felszíni, geológiai jellemzőit és víznyelőit, majd szisztematikus vízfestési kísérletek sorozatával megállapította, hogy a Szár-hegy és Szomor-hegy melletti sok víznyelő csak a Komlós-forrásba szállítja a vizet. Az adatok alapján már pontos elképzelése volt az új barlangról és 1952. augusztus 4-én, néhány sikertelen bejutási kísérlet után a Bíbic-töbör kibontásával bejutott az új barlangrendszerbe. " https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9ke-barlang (a borsodi kutatások során elmulasztották/nem gondolták fontosnak közhírré tenni, hogy vízfestéses vizsgálatokat végeznek, és a zöldre váló kutak és patakok miatt pánik tört ki, legelőről hazatérve szürkületben zölden világító libákkal {mégeccer: FLUOReszcein}, félrevert haranggal, rendőrséggel, miegymással, és nóta is született óla, hogyaszongya: Zöldre van a zöldre van a forrás vize festve. Ezért szidnak engem reggel este. Nem tudták a lovakat itatni, ezért kellett a libákat Patyolatba adni http://old98.mtsz.org/dalok/dal0080.htm
krampus
2023. május 29. 10:50
Legkozelebb ha odaragasztjak magukt az aszalthoz, siman le lehet majd hugyozni oket! ugyse tudnak elszaladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!