Fújhatja Brüsszel az újabb szankciós csomagot, gyűlnek a tagállami vétók

2023. május 30. 17:30

Kérdés, mit lép erre a Bizottság.

2023. május 30. 17:30
null

Ahogy korábban megírtuk, Ukrajna „háborút szponzoráló cégnek” minősítette az OTP-t és feketelistára tette a bankot. Az ügyre később Orbán Viktor is reagált hangsúlyozva, ha szükségük van a támogatásra, ne tegyék feketelistára a vállalatainkat! A miniszterelnök akkor leszögezte, „elvi kérdés, hogy aki támogatást vár tőlünk, az tanúsítson tiszteletet”.

A magyar kormány visszautasította az Ukrajnának nyújtandó további uniós katonai segélyek támogatását, és a szankciókról sem hajlandó tárgyalni mindaddig, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a listáról – írja a Magyar Nemzet.

Fordulat az ügyben, hogy most

Görögország is jelezte, hogy számukra is elfogadhatatlan az ukránok lépése,

és az újabb szankciós csomag támogatását attól tették függővé, hogy cégeik lekerüljenek az ukrán „szégyenlistáról” – írja a Politico. A dél-európai ország konkrét bizonyítékokat követel az ukrán hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy mivel sértették meg vállalataik az érvényben lévő korlátozásokat.

Az ügyben a magyar és a német külügyminiszter között is vita robbant ki

Az uniós külügyminiszterek múlt hétfői találkozóján Annalena Baerbock német külügyminiszter összeszólalkozott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel a lista kapcsán, nemzetközi jogsértéssel vádolva az OTP-t.

A magyar külügyminiszter azonban visszautasította ezt, hangoztatva a bank közleményét, amely hiteltelennek nevezte a vádakat, és azzal érvelt, hogy a bank vezetősége nyilvánosan kifejezte támogatását Ukrajna mellett.

Sőt az ukrán jegybank korábban még rendszerszinten fontos bankként ismerte el az OTP-t.

A tervezett tizenegyedik csomag szabályai azokat a „személyeket és szervezeteket” célozzák, amelyek „megkerülik a EU korlátozásait”, köztük azokat a harmadik országbeli cégeket, amelyek korlátozás alá eső termékeket adnak el Oroszországba. Az országokat és a termékeket azonban nem nevesítik, tág teret adva ezzel az értelmezésnek − ezt pedig több tagország is aggályosnak találja, annak ellenére is, hogy a legutóbbi változat tartalmazott kisebb módosításokat – mutat rá a lap, hozzátéve, hogy a bizottság ugyanakkor szeretné mielőbb elfogadtatni a csomagot.

A diplomaták még nem tűztek ki egyértelmű határidőt a csomag véglegesítésére, de általános az egyetértés abban, hogy mielőbb megállapodásra kell jutni, hogy elkerüljék az EU kínos helyzetbe kerülését, a magyar és görög ellenállás a „háborús szponzorok” ukrán listájával kapcsolatban azonban patthelyzethez vezetett. Catherine Colonna francia külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a csomagról szóló vitát az uniós külügyminiszterek következő üléséig kell lezárni − erre viszont csak június 26-án kerül sor, csupán néhány nappal az európai állam- és kormányfők hónap végi találkozója előtt.

Nyitókép: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piscsik
2023. május 31. 13:19
Buta, aljas német külügyér. Az USA rabszolgája.
fapipa
2023. május 30. 22:16
Már fosnak a gecik. A magyar elnökség alatt még kiderül, hogy az egész EP egy bűn szövetkezet. Vagy inkább maffiak halozata.
EX - Terminátor
2023. május 30. 19:06
Lószart sem tud. Ami pedig a többit illeti? HIÁBA PRÓBÁLTOK TÁRGYALNI EGYEZKEDNI EZEKKEL A GÁTLÁSTALAN GAZEMBEREKKEL. VAGY KI FOGNAK CSINÁLNI VAGY A GERINCETEKET TÖRIK MEG. SEMMI MÁSBAN NEM ÉRDEKELTEK.
vamonos
2023. május 30. 18:45
Angliában sok mindenre rá lehetne kérdezni, hogy mi miért történt/történik náluk. Magyarázkodás helyett ez jobb taktika lenne. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!