Több mint száz rendőr sérült meg a francia majálisos zavargásokban (VIDEÓ)

2023. május 02. 07:41

Forró volt a franciáknál a május elseje.

2023. május 02. 07:41
null

Legkevesebb 108 rendőr sérült meg a nyugdíjreform miatt feldühödött tüntetőkkel való összecsapásokban Franciaország-szerte – közölte a belügyminiszter. Gérald Darmanin szerint rendkívül ritka, hogy ilyen sok rendőr megsérüljön, és hozzátette, hogy a zavargások során 291 embert tartóztattak le.

Több százezren vettek részt az Emmanuel Macron elnök reformjai elleni május elsejei tüntetéseken.

A legtöbbjük békés volt, de radikális csoportok benzinbombákat és tűzijátékokat dobáltak.

A rendőrség cserébe könnygázzal és vízágyúval válaszolt, azt nem tudni, hány tüntető sérült meg.

Élisabeth Borne miniszterelnök a Twitteren elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot, ugyanakkor dicsérte a tüntetők „felelősségteljes mozgósítását és elkötelezettségét” számos városban.

A francia belügyminisztérium 782 ezerre tette a tüntetők számát, köztük 112 ezerre a fővárosban, Párizsban, de a CGT szakszervezet szerint a tüntetők száma ennek háromszorosa.

Párizsban egy rendőr súlyos égési sérüléseket szenvedett a kezén és az arcán, amikor egy benzinbomba eltalálta, mondta Darmanin. Lyonsban, Toulouse-ban és Nantes-ban is erőszak tört ki, ahol járműveket gyújtottak fel és üzleteket támadtak meg.

Nyitókép: Firas Abdullah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 03. 16:40
Képzeld, hogy örjöngene az unió, ha Magyarországon lennének ilyen zavargások.
Backstab
2023. május 02. 13:34
Jo lehet nekik.
Mikediver
2023. május 02. 13:23
Az semmi, nálunk a momentum, szarházi és Lili Thunberg által fémjelzett tüntetés sokkal keményebb volt, ja nem.....de azért ment a feljelentés Brüsszelbe.....
kulszek
2023. május 02. 11:57
Bidét és csapatát is nyugdíjazni kellett volna 65-éves korban. Akkor talán nem lett volna ukrajnai háború sem. :-) Le a Gerontokráciával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!