Economist: Magyarország egyre fontosabb Kínának

2023. május 25. 10:07

A kínai külügy vezetője szerint a két ország közötti kapcsolat „a történelem legjobb időszakába” lépett.

2023. május 25. 10:07
null

A Magyarország és Kína közötti együttműködés inkább lehetőségeket, mint kockázatokat jelent – idézett az Economist Szijjártó Péter május 15-i Pekingi beszédéből. Wang Yi, Kína külügyi vezetője azt mondta neki, hogy az országok közötti kapcsolatok „a történelem legjobb időszakába” léptek. Más kelet-európai országok, például Lengyelország, osztották Magyarország elkötelezettebb megközelítését a Kínával való kapcsolatokban.

Kína jó hasznát látja az Európával való barátságnak, hiszen létfontosságú kereskedelmi partner.

A cikk szerint Orbán Viktor és Kína vezetője, Hszi Csin-ping világnézete sok közös vonást mutat. Azt írják: mindketten tekintélyelvűek (bár különböző mértékben), akik az amerikai hatalomtól tartanak, de úgy vélik, hogy a Nyugat hanyatlóban van. Közös bennük az Oroszország iránti vonzalom, és Orbán Viktor üzleti világbeli barátai számára előnyösek lehetnek az „autoriter rezsimekkel” kötött üzletek.

Magyarországnak kiemelt jelentősége van

A lap szerint Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy Kína külpolitikai érdekeit szolgálja. Kül- és biztonságpolitikai vétójogát arra használta fel, hogy felhígítsa vagy meghiúsítsa a Kínát bíráló uniós nyilatkozatokat. Kína meglátása szerint tehát egy kevesebb mint 10 millió lakosú országnak, amely

az egyik legszegényebb az EU-ban, kiemelkedő szerepet kell játszania.

Az írásban hangsúlyozzák: ez nyilvánvaló volt februárban, amikor Vang úr első tengerentúli körútjára indult. Franciaországba, Olaszországba, majd Németországba látogatott a globális külpolitikai elit müncheni biztonsági konferenciájára. Mielőtt Moszkvába indult volna, megállt Magyarországon, ahol a magyar média szerint dicsérte az ország „Kína-barát politikáját”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2023. május 25. 11:16
Az a jó ha több közül lehet választani. A Nyugat túl régóta can hegemón helyzetben.
Jason Bourne
2023. május 25. 10:52
"A cikk szerint Orbán Viktor és Kína vezetője, Hszi Csin-ping világnézete sok közös vonást mutat. Azt írják: mindketten tekintélyelvűek (bár különböző mértékben), akik az amerikai hatalomtól tartanak, de úgy vélik, hogy a Nyugat hanyatlóban van. Közös bennük az Oroszország iránti vonzalom, és Orbán Viktor üzleti világbeli barátai számára előnyösek lehetnek az „autoriter rezsimekkel” kötött üzletek." Azt túl egyszerű lett volna leírni, hogy kölcsönös előnyökkel járó üzleteket kötnek a felek anélkül, hogy belepofáznának egymás belügyeibe. Kellett mellé egy kis ideológiai útmutató is.
nick89
2023. május 25. 10:50
@nikonos "Csak kínaiaknak és vietnamiaknak!" A fotó a budapesti adó- és vámmentes Kínai Különleges Övezetben készült 10 éve. http://www.harommajom.hu/index.. A birkák meg bégessenek erre is valamit! Kösz!
KamuGeli
2023. május 25. 10:41
Hónapok óta mondom, hogy kínai kölcsönnel kell kiváltani az EU-st. Egyben megtagadni a közös EU-s kölcsön fizetését. SOHA nem fogunk pénzt kapni az USA-csicska Uniótól!!! És ne legyenek illúzióink: ugyanazok maradnak a jövő évi EU-s választások után is, Amerika már szinte mindenkit behálózott. Teljesen mindegy, hogy pl. "német" CDU-s vagy Zöld képviselő, ugyanannyira hungarofób mindkettő, mert ezzel mossák az agyát 0-24-ben az amerikából irányított judeobolsevik sajtóban. Ha véletlenül megvédené Magyarországot, másnap már nem kell mennie dolgozni a mesés fizetéséért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!