Vizsgálatot indítanának a lengyelek, a kormány szerint az oroszok ölhették meg korábbi elnöküket

2023. április 16. 13:12

Lech Kaczynski lengyel elnök, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember elleni merénylet címén kezdeményez eljárást a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság.

2023. április 16. 13:12
null

Lech Kaczynski lengyel elnök, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember elleni merénylet címén kezdeményez eljárást a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság – közölte vasárnap a testület elnöke, Antoni Macierewicz.

A politikus a légikatasztrófa 13. évfordulója alkalmából nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. A 2010. április 10-én történt tragédia évfordulója idén húsvét hétfőjére esett, ezért a hivatalos évfordulós megemlékezéseket hat nappal elhalasztották. Macierewicz bejelentése szerint a bűncselekmény gyanúját megfogalmazó, az ügyészséghez benyújtandó bizottsági jelentés a Lech Kaczynski lengyel elnök ellen elkövetett merényletről, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember meggyilkolásáról szól. A bizottság által nyert legfontosabb bizonyítóanyag az elnöki repülőgép roncsain talált robbanóanyagok mennyisége, valamint a gép megsemmisítésének (számítógépes) rekonstrukciója – közölte Macierewicz.

A vizsgálóbizottság tavaly áprilisban bemutatott jelentése még nem beszélt kifejezetten merényletről, hanem csak

A robbanószerek jelenlétét a jelentés szerint külföldi laboratóriumokban végzett vizsgálatok is megerősítették, a robbanás folyamatát az amerikai Nemzeti Légiforgalmi Kutatóközpontban (NIAR) összeállított virtuális modellen mutatták be. Macierewicz vasárnapi nyilatkozata szerint a jelentés végleges változata „egyértelműen megmutatja a szmolenszki bűntett drámájának okait”, és bizonyítja, hogy az orosz fél már 2008 óta készítette a merénylet terveit.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant szovjet típusú, Oroszországban karbantartott Tu-154 repülőgépen utazó lengyel küldöttség a Lengyelország értelmiségi elitjén elkövetett katyni mészárlás 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott. Varsó többször is felszólította Moszkvát a repülőgép roncsainak visszaszolgáltatására, Oroszország azonban ezt mindeddig nem tette meg, az ügyben máig le nem zárt orosz ügyészségi eljárásra hivatkozva.

(MTI)

***

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2023. április 17. 10:31
Ez egy be nem hegedt seb, ha a lengyeleken kívül senki nem volt érintett a katasztrófában, az oroszok jobban tették volna, ha a fekete dobozt és a roncsokat KÉSEDELEM nélkül átadták volna a lengyeleknek. Ennyi idő után már nem tudom, hogyan lehetne az ellentéteket feloldani. Mindenesetre, a mai napig, Varsóban, minden hónap első péntekje körül VAN gyászmise, a kormánytagok részvételével. A lengyel szervek biztosan meggondolatlanok voltak, nem bizonyult jónak az a döntés, h. az egész lengyel nemzeti, jobbos politikai elit egy gépen utazzék.
Wolfram004
2023. április 17. 00:41
Casus Belli - a lengyelek "független" amerikai szakértők segítségével be fogják bizonyítani, hogy orosz terrortámadás volt, ami ürügyet ad nekik a háborúba való beavatkozásra. Akkor, bár a NATO védelmi szövetség, de arra a kis időre már senkit nem fog érdekelni, úgyse marad senki, aki számon kérje. Da ha már vizsgálódnak. Egy füst alatt megvizsgálhatnák az Északi áramlaton talált robbanóanyag maradványokat is.
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. április 16. 19:49
A lengyel elnöki gépen totál részeg volt az egész banda, összenyitották a pilótafülkét az utastérrel. A pilóta jelezte, hogy akkora a köd, hogy nem lehet leszállni, egy másik reptérre klne menni. De ráparancsoltak a pilótára, hogy landoljon.
Kormánypárti2
2023. április 16. 19:22
Szerintem mostmár a lengyel politikusok vegyék be a gyógyszereiket. Egészen eddig eszükbe nem jutott ez a mese, csak most, amikor nem tudják hogy még mivel bújhatnának jobban az usa seggébe. Nem mellesleg, a jelenlegi lengyel kormánytagok többsége, a saját kezével fojtaná meg az akkori elnököt, ha nem halt volna meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!