Finn hírszerzés: Sikerült visszaszorítani az orosz kémtevékenységet az országban

2023. március 30. 18:12

Az orosz hírszerző központ körülbelül felére csökkent tavaly – állítja a finn biztonsági hírszerző szolgálat .

2023. március 30. 18:12
null

Sikeresek voltak az orosz kémtevékenység „megszorongatása” érdekében tett erőfeszítések, a tavaly elrendelt kiutasítások és a vízummegvonások révén hatékonyan visszaszorult az orosz hírszerzés Finnországban – közölte a finn biztonsági hírszerző szolgálat (SUPO) csütörtökön.

 – ismertette tevékenységük eredményét Antti Pelttari, a SUPO igazgatója. Aláhúzta, hogy a leghatékonyabb eszköznek a kémkedéssel gyanúsított tisztségviselők kiutasítása, valamint a vízumkérelmek elutasítása bizonyult, és a határátlépés szigorítása is jelentős mértékben aláásta az orosz kémek finnországi tevékenységét.

NATO-tagállamként Finnország még inkább az orosz hírszerzés célpontjává válhat

A SUPO igazgatója kiemelte, hogy a külföldi orosz hírszerzés legfőbb eszköze a diplomáciai fedésben végzett kémkedés. Hozzátette, hogy a megszorítások következtében Moszkva igyekszik alternatív hírszerzési eszközökhöz nyúlni, mint például a kiberkémkedés.

A hírszerző szolgálat szerint Oroszország és Kína is azon országok közt van, amelyek

a legaktívabban alkalmaznak hírszerző műveleteket saját érdekükben és Finnország ellen ténykedve.

Az 5,5 milliós népességű északi ország tavaly májusban benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, Svédországgal együtt. Finnországnak 1340 kilométer hosszú közös szárazföldi határa van Oroszországgal, az európai uniós tagállamok közül ez a leghosszabb.

A SUPO korábbi közleménye szerint NATO-tagállamként Finnország még inkább az orosz hírszerzés célpontjává válhat.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

***

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mrjkovacs
2023. március 31. 00:16
Világos, miért nőt Magyar ország népessége hirtelen kétszázezerrel.
Lord Vader
2023. március 30. 18:59
Stirlitz kilépett a Gestapo épületéből: - Daszvidanyja! - vetette oda az őrnek, majd rögtön elgondolkodott, hogy nem hibázott-e.
Lord Vader
2023. március 30. 18:58
- Elégett néhány titkos iratunk - panaszkodott Bormann. - Hazaszólhatok, biztos van az otthoniaknál másolat - nyugtatta Stirlitz. Stirlitz ezúttal talán tényleg gyanúba keverte magát...
Lord Vader
2023. március 30. 18:54
- Stirlitz! Hol tanult meg ilyen kitűnően autót vezetni? - kérdezte Müller. - A Vörös Hadseregben - válaszolta Stirlitz, majd elgondolkodott, hogy nem fecsegett-e túl sokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!