Fehérorosz külügy: A NATO lépései miatt kényszerült Minszk az atomfegyverek befogadására

2023. március 28. 15:27

Vlagyimir Putyin pedig bejelentette, hogy július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény építése fehérorosz területen.

2023. március 28. 15:27
null

Fehéroroszország azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte kedden a fehérorosz külügyminisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban. A fehérorosz külügyminisztérium kedden közleményben indokolta meg együttműködését Oroszországgal, rámutatva, hogy Minszk a „Nyugattal szembeni védekezés” jegyében jár el.

„Az elmúlt két és fél évben

az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseik, valamint az Európia Unió tagállamai részéről” – áll a közleményben.

„A politika és a gazdaság terén meghozott egyoldalú kényszerítő eszközök mellett a szomszédos NATO-országok területén, határaink közvetlen közelében növelik a katonai potenciált. Tekintettel ezekre a körülményekre és az ezekből eredő legitim nemzetbiztonsági aggodalmakra és kockázatokra, Fehéroroszország kénytelen volt a saját biztonságát és védelmi kapacitásait növelve reagálni” – folytatódik a szöveg.

A minszki külügyminisztérium leszögezte, hogy Fehéroroszország a Nyugat lépéseit „egy független állam belügyeibe történő közvetlen és durva beavatkozásnak tekinti, amelynek célja az ország geopolitikai irányvonalának és belpolitikai rendszerének megváltoztatása”.

Ez egyenesen ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Minszk az atomsorompó-egyezményhez csatlakozva vállalt – közölte a tárca. Moszkva már átadta Minszknek az atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétarendszert. Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy

július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény építése fehérorosz területen.

Oroszország segítséget nyújtott Fehéroroszországnak az atomfegyverek hordozására alkalmas harci repülőgépek korszerűsítéséhez is – közölte korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

(MTI)

***

***

Nyitókép: SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. március 29. 05:27
ebbol az lesz hogy Kijevre Minszk bassza az atomot visszabasznak Minszkre oszt jol van
Takarító
2023. március 29. 00:43
Mint mondtam barmok...? Még mindig finom meleg a homok...? Amibe a SVÉD FINN go elől a fejeteket dugtátok ?
EX - Terminátor
2023. március 28. 19:36
Kurva rossz ötlet erőszakoskodni ott ahol nem vevők a szarságotokra. Annak pofánbaszás lesz a vége, és teljes joggal.
lájkbajnok
2023. március 28. 16:00
A 133 hülye kirobbantja a világháborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!