Die Presse: Sztálin sikeresebb, mint Putyin

2023. március 28. 11:59

Az osztrák lapban megjelent írás szerint ez azért lehet, mert az egykori pártfőtitkár sokkal tehetségesebb volt a jelenlegi orosz elnöknél.

2023. március 28. 11:59
null

Bár van hasonlóság Putyin és Sztálin között, kettejüket mégsem lehet egy lapon említeni, mert az utóbbi sokkal sikeresebb volt, ennek megfelelően a mai napig népszerű – nyilatkozta Simon Sebag Montefiore brit történész.

A Die Presse által közölt vélemény szerint a generalisszimusznak azért van jelenleg is kultusza, mert sikereket aratott, birodalmat hozott létre, dicsőség fűződött a nevéhez. Még akkor is, ha közben a fő felelősséget viselte a terrorért.

A brit történész szerint Sztálin iparosította az országot, majd nukleáris szuperhatalommá tette a Szovjetuniót.

Egy ideológiát képviselt, ami azonban a mostani utódjáról nem mondható el.

Vlagyimir Putyinnak az internet és a tévé jóvoltából a zsarnokság olyan eszközei állnak a rendelkezésére, amiről Sztálin még csak nem is álmodhatott, ám valószínűleg sokkal kevésbé tehetséges.

Viszont mivel a háború alighanem kiélezi Oroszországban a belső ellentéteket, így Putyin egyre inkább folyamodni fog a nagy előd módszereihez és retorikájához. De a történész szerint olyan tömegelnyomás nem várható, mint amilyen 1937-ben kezdődött. A biztonsági szolgálatok azonban máris egyre befolyásosabbak.

A történész véleménye az orosz-ukrán háborúról

Simon Sebag Montefiore meglátása szerint amennyiben Putyin alulmarad Ukrajnával szemben, egészen új ország jöhet létre: egy szokványos nemzetállam.

Kijev azonban csak megfelelő nyugati segítséggel győzhet,

és a liberális demokrácia is csak akkor képzelhető el ukrán földön, ha az EU és az USA támogatja az újjáépítést. Az ukránok sikere egyfajta államcsínyt vonna maga után Putyin ellen. Utána viszont kaotikus idők jönnek.

Ellenben ha patthelyzet alakul ki, akkor időről időre ismét kirobbannak a harcok. Ukrajna felfegyverzett háborús demokrácia lesz, egy európai Izrael. Viszont ha az oroszok győznek, akkor az elnök élete végéig hatalmon marad. Ám ha a nyugati szövetségesek csapatokat küldenek, akkor itt a 3. világháború, az maga a katasztrófa. Ezért el kell látni minden lehetséges hadfelszereléssel az ukrán egységeket.

***

***

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. március 29. 15:17
Ha Sztálin és Putyin összehasonlítási alap, akkor Hitler és Scholz, meg Ursula van der Pfeizer is az, jó napot kívánok?! Egyébként arról nem írnának egy kis történelmi emlékeztetőt, hogy Lenin, majd később Sztálin bolsevik államépítését ugyanazok a fed-es pénzügyi körök támogatták a Wall Streetről, mint Hitler fegyverkezését? Esetleg arról is ilyen lazán írnának, hogy mi az összefüggés a FED 1913.12.23-i megalapítása és az első világháború kitörése között???
Martell 2
2023. március 28. 20:44
Még egy hülye brit tudós, Sztálin azért volt sikeres mert az angolszászok vele szövetkeztek és nem Hitlerrel, amúgy szarrá verte volna az oroszokat Hitler.
olajfa1
2023. március 28. 18:48
Hitler meg sikeresebb mint a Die Presse!...
Palatin
2023. március 28. 18:05
Lehet, de Putyin is meg fog leckéztetni benneteket, náci-ivadékokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!