„Bahmutban már nem lehet megfelelően felmorzsolni az oroszokat” – cáfolta Zelenszkijt az amerikai elemző

2023. március 13. 19:24

Egyes elemzők már az első világháborús verduni vérszivattyúhoz hasonlítják a bahmuti csatát.

2023. március 13. 19:24
null

„Nem érdemes csupán azért fenntartani Bahmut védelmét, mert az oroszok nagyobb veszteségeket szenvednek a város körül, hiszen az elmúlt hónapban igencsak eltolódtak a veszteségarányok” – véli Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute elemzője.

Ismert: az orosz hadsereg nyár óta ostromolja a donbaszi várost, mely az ukrán védelem második védvonalának kulcspontja. Mindkét oldal borzalmas veszteségeket szenvedett, bárkonkrét számok nincsenek, a jelentések napi többszáz halottról szólnak – már több hónapja.

Egyes elemzők már az első világháborús verduni vérszivattyúhoz hasonlítják a bahmuti csatát. 

Az ukránok azzal indokolják a védelem kitartását, hogy az orosz haderő támadóképességei felőrlődnek a térségben. Ezzel egyetértőleg nyilatkozott David Petraeus, nyugalmazott amerikai tábornok, aki szerint Zelenszkij jól gondolkodik. 

„Az, hogy az oroszok karóba húzzák magukat Bahmutnál, megfelelő döntés a kimagasló veszteségek miatt” – mondta a tábornok.

Ezzel ellentétes véleményű tweet jelent meg azonban a tekintélyes Foreign Policy Research Institute elemzőjének, Rob Lee-nek a tollából, amint a Portfolio felhívja a figyelmet.

Lee szerint a fenti gondolatmenet nem állja meg a helyét, erre 4 érvet hoz. 

1. Bahmutban már nem lehet megfelelően felmorzsolni az orosz haderőt.
2. Mióta az oroszok elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő területeket, megváltozott a veszteséghányad az ukrán és az orosz haderőben is – az oroszok kevesebb, az ukránok több veszteséget szenvednek.
3. Bahmut térségében a legmagasabbak az ukrán veszteségek (is).
4. Az orosz elitegységek veszteségei más műveleti területeken sokkal magasabbak.

„Oroszország veszteségei végig nagyobbak voltak, de az arányok változtak az elmúlt hónapban. Érthető persze, ha Ukrajna azért harcol kitartóan, hogy megvédje saját területét” – tette hozzá a volt amerikai tengerészgyalogos, aki rendszeresen nyilatkozik a háborúról.

Nyitókép: llusztráció. Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 14. 14:39
Zselé dolga minél több orosszal végezni, mert a szponzorai szerint ettől gyengül az ellenség és egyszercsak megunják és hazamennek Ha már nem lehet lépni a hullahegyektől és a front még mindig ugyanott van, akkor fogja majd talán megkérdezni valaki, hogy akkor azoknak ott miért is kellett meghalni? És akkor majd megtudjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja.
Aerion
2023. március 14. 09:29
Az oroszokat, megfelelően felmorzsolni. : ) Milyen kár, hogy pont ellenkezőleg igaz! : D
Jason Bourne
2023. március 14. 08:07
"Egyes elemzők már az első világháborús verduni vérszivattyúhoz hasonlítják a bahmuti csatát." Verdun-ben 700 ezer halott, sebesült, eltűnt volt, napi 2500-3000 ember. Ezzel szemben Bahmut: "konkrét számok nincsenek, a jelentések napi többszáz halottról szólnak – már több hónapja."
Zolotarjov
2023. március 14. 07:27
„Nem érdemes csupán azért fenntartani Bahmut védelmét, mert az oroszok nagyobb veszteségeket szenvednek a város körül, hiszen az elmúlt hónapban igencsak eltolódtak a veszteségarányok” – véli Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute elemzője. Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!