Földrengés: csaknem kétszáz embert vettek őrizetbe Törökországban

2023. február 25. 20:17

Az ország déli részében pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanúja miatt.

2023. február 25. 20:17
null

Csaknem kétszáz embert – többségükben építési vállalkozókat – vettek őrizetbe Törökországban az ország déli részében pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával – közölte szombaton Diyarbakirban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter.

A miniszter közölte, hogy több mint 600 ember ellen indult eljárás épületek összeomlása miatt. Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét szintén előállították – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A polgármester, Ökkes Kavak, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

Az előzmények

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát heves bírálatok érték az alacsony építkezési szabványok miatt, amelyek hozzájárulhattak a több mint 44 ezer törökországi halálos áldozathoz. A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földmozgások és az őket követő, tízezerhez közeli utórengés során a kormány adatai szerint

több mint 173 ezer épület rongálódott meg, és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Újabb földrengés

Szombaton újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a közép-anatóliai Nigde tartományt – közölte a Kandilliben működő földrengés-megfigyelő központ. Epicentruma Bor járásban, a február elejei földrengések sújtotta török-szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra volt.

A szíriai Nemzeti Földrengés Központ szombaton közölte, hogy az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észleltek, amelyek gyengék voltak. Szombaton első ízben Irak északi részén is észleltek két, 4-es erősséget meghaladó földmozgást: az elsőt Ninive tartományban, a másodikat Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén – közölte az INA iraki állami hírügynökség. Károkról és sérülésekről nem érkeztek jelentések.

(MTI)

***

Nyitókép: OZAN KOSE / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik