Elindult a világhírű Hunor mentőcsapat Törökországba

2023. február 06. 20:31

A magyar katasztrófavédelem „elit alakulata” a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete.

2023. február 06. 20:31
null

Elindult a Hunor mentőszervezet csapata hétfőn Budapestről Törökországba, a földrengés áldozatainak megsegítésére. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő egységének búcsúztatásakor hangsúlyozta: ilyen katasztrófahelyzetben a segítségnyújtás gyorsasága nagyon fontos tényező. Minél gyorsabban érkezik a segítség, annál több emberélet menthető meg.

Ez annál is inkább lényeges, mert a hírek szerint a hétfőre virradóra történt katasztrófának több mint ezren estek áldozatul, és a sebesültek száma is öt-hatezerre tehető

– mondta.

Törökország hétnapos nemzeti gyászt hirdetett a földrengések miatt, több mint 1600 halott

A Mandiner korábban már megírta, hogy több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A földrengés által okozott hatalmas károkat ide kattintva nézheti meg. A török hatóságok szerint legkevesebb 284 halálos áldozat van már. Újabb, 7,8-as erősségű földrengést regisztráltak Törökország középső részén - közölte hétfőn az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ ( EMS).

Emlékeztetett arra, hogy a Hunor mentőegység 11 éve jött létre és azóta a magyar katasztrófavédelem világszerte bizonyította, hogy a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete. Segítséget nyújtottak katasztrófahelyzetekben a többi között Szerbiában, Macedóniában és Japánban is – sorolta.

A magyar katasztrófavédelem „elitalakulatának” tevékenysége meg fogja erősíteni a magyar-török barátságot is – vélekedett Rétvári Bence, aki köszönetet mondott az egység tagjainak a helyállásukért.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a Törökországba induló mentőegység 55 tagú, a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

A személyzetet és a 90 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállítja a Liszt Ferenc-repülőtérről a törökországi Adana repterére. Megérkezésük után a török katasztrófavédelem irányítja majd a magyar mentőcsapat tevékenységét.

A Hunor felszerelése 10 napra biztosítja a mentőegység önellátását, vagyis nem kell a helyi katasztrófavédelem erőforrásait használniuk – közölték.

Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központon keresztül kért nemzetközi segítséget.

Brutális videók a törökországi földrengésről (18+) (videó) | Mandiner

A török hatóságok szerint legkevesebb 284 halálos áldozat van már.

(MTI)

 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. február 07. 00:57
Sok sikert kívánok a mentéshez és vigyázzanak az utórengésekkel! A törököknek segítenünk kell!
darling
2023. február 06. 23:31
Igenis vannak olyan speciális felkészültségű csoportok, amelyek világhírre zestnek szert vmilyen területen. Lehet, h erről nem ír a sajtó naponta, és igy nem vésődik be minden polgár fejébe, de ez akkor is létező distinkció! Ezt elvitatni, kétségbe vonni nem lehet, nem jogos! Amiről vki nem tud, az azért még létezik, jogos, igaz! Ilyen percekben azért kell drukkolni, h minél jobban tudjanak segíteni és nem dehonesztáló módon emlegetni azt a csapatot, amelyik biztosan nagyon felkészült az ilyen borzasztó eseményekre! Egyébként valóban világhíresként tartják számon azt a magyar csoportot is, amelyik a hatalmas cunamit követően a legkompetensebb munkát végezte!
DE JÓ
2023. február 06. 22:44
Vajon melyik széplelkű, sokszínű, mindenkin segítő liberális nyomja a dislike-okat ezekre a kommentekre? Takony, mocsok libsi trollok.
DE JÓ
2023. február 06. 22:39
Vajon melyik széplelkű, sokszínű, mindenkin segítő liberális nyomja a dislike-okat ezekre a kommentekre? Takony, mocsok libsi trollok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!