Rakéták szálltak el a románok feje felett, Bidenék szerint ebben nincs katonai fenyegetés

2023. február 10. 21:18

Vedant Patel hozzátette, arról nincsenek információk, hogy a román légteret is érintették volna a támadó fegyverek.

2023. február 10. 21:18
null

Az amerikai kormányzat szerint nem fenyegeti közvetlen veszély Moldovát és Romániát azt követően, hogy orosz rakéták moldovai légtéren keresztül érték el Ukrajnát – közölte a külügyminisztérium helyettes-szóvivője pénteken.

Vedant Patel telefonos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szoros kapcsolatban vannak a moldovai partnerekkel és a román szövetségesekkel az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, arról nincsenek információk, hogy a román légteret is érintették volna a támadó fegyverek.

„Jelenleg nincsenek közvetlen katonai fenyegetésre utaló jelek Oroszország részéről Moldova, vagy Románia ellen”

– hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok támogatja Moldova szuverenitását és területi integritását, valamint alkotmányba foglalt semlegességét.

Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője a tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok tavaly októberben intézkedéseket hozott az orosz kormány, illetve orosz magánszemélyek és szervezetek ellen Oroszország „folyamatos, rossz szándékú, befolyásszerző kampánya” miatt, amellyel próbálja destabilizálni Moldovát, ehhez fegyverként használva a korrupciót is.

Reagált a Honvédelmi Minisztérium is

Magyarország légterét nem sértették meg az orosz rakéták – írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében.

A közlemény felidézi: sajtóhírek szerint pénteken az oroszok a Fekete-tengerről indítottak rakétákat, kiterjedt támadást intézve ezzel Ukrajna ellen. Az orosz Fekete-tengeri flottából kilőtt két Kalibr cirkálórakéta Ukrajna nyugati tartományait célozta. Magyarország légterét a szóban forgó rakéták nem sértették meg – közölte a minisztérium.

és arra buzdítja az érintett feleket, hogy tárgyalóasztalhoz ülve rendezzék a konfliktusokat. Haditechnikai- valamint az élet kioltására alkalmas eszközökkel, fegyverekkel Ukrajnát továbbra sem támogatjuk és ilyen szállítmányokat a magyar-ukrán határon nem engedünk át. Ugyanakkor hazánk a történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja Ukrajnának. Ez a háború emberek ezreinek értelmetlen halálát okozza, amit Magyarország nem támogat” – áll a HM közleményében.

(MTI)

***

***

A nyitókép illusztráció. Fotó MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami66
2023. február 11. 10:09
Na mi van? Lövik az oroszok nyugatukrajnát? Talán éppen most szállítják a beígért abramsokat és leopárdokat, és azokat durrantják telibe a ruszkik amint átlépik a zukrán határt? Mert mi másért lőnék a másik végét zukrániának?
savrena
2023. február 11. 09:51
Ez alapvetően földrajzi kérdés volt. A románok útban voltak, de a ruszkik tudtak hogy ezért nem indít meg egy háborút Joe bácsi.
P. Savoiardes
2023. február 11. 09:14
Vagyis USA pontosan körben van, valóban csak arra figyel, hogy a szövetségesei az utolsó lépést ne lepjek at (addig mehet az ugatas lásd lengyelek vadászgépek stb de a lengyelekre hullott rakéta után visszafogták őket. Most meg a románokat mielőtt bevonulnak Moldovába kihasználva a helyzetet) Így viszont inkább arról szól a sztori hogy hagyjak az ukránokat kiverezni mert valószínű így lehet lezárni a háborút. Álca minden..
Zolotarjov
2023. február 11. 08:30
Eta raketa..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!