Kínai külügyminisztérium: Amerika több mint 10 alkalommal repült be a légterünkbe léggömbökkel

2023. február 13. 14:36

A közleményt azután adták ki, hogy az USA február 4-én lelőtt egy kémballont az amerikai légtérben.

2023. február 13. 14:36
null

A kínai külügyminisztérium szerint az USA az elmúlt évben több mint 10 alkalommal repült be kínai légtérbe léggömbökkel – írta meg a BBC. A lap megjegyezte, hogy mindez a kijelentés azután történt, hogy az Egyesült Államok lelőtt február 4-én egy kémlégballont a saját légtere felett.

– mondta Vang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő a szokásos sajtótájékoztatóján. „Csak tavaly óta több mint tíz alkalommal repültek illegálisan amerikai léggömbök Kína felett a kínai hatóságok engedélye nélkül”.

„Az amerikai félnek először is tiszta lappal kellene kezdenie, némi önvizsgálatnak kellene alávetnie magát, ahelyett, hogy Kínát mocskolja és vádolja” – tette hozzá. 

A kínai állami média a hétvégén arról számolt be, hogy az ország keleti partjainál egy azonosítatlan repülő tárgyat észleltek, amelyet a hadsereg a lelövésére készül.

Washington tagad

A Fehér Ház cáfolta Peking vádját, miszerint megfigyelés céljából léggömböket küldött Kína fölé, Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a Twitterén hamisnak nevezte az állításokat. A léggömbös incidens miatt pedig Antony Blinken lemondta a tervezett pekingi útját. Vasárnap az USA elrendelte egy pilóta nélküli nyolcszögletű szerkezet leszedését Michiganben, a kanadai határ közelében.

Nyitókép: STR / JIJI PRESS / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. február 14. 15:51
Elindult a lufik háborúja.........inkább erre lövöldözzenek......
kaffogó hebrencs
2023. február 13. 19:00
Léggömbbűnözés.
fogas paduc
2023. február 13. 18:03
Ez egy felfújt lufi ügy a kémműholdak korszakában. :)))))
Takagi
2023. február 13. 17:14
Az más, nekik lehet,mert az demokrata léggömb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!