Foreign Affairs: 2022-ben az olyan autokrata vezetők, mint Orbán Viktor, még inkább elszigetelődtek

2023. január 18. 12:19

Az amerikai lap szerint a magyar miniszterelnök védekező álláspontba kényszerült.

2023. január 18. 12:19
null

A krízisekkel nehezített 2022-es év bebizonyította Európa ellenállóképességét, és az uniós tagországok annak ellenére is egységesek maradtak Ukrajna ügyében, hogy ez gazdaságilag rosszul érintette őket – írja a Foreign Affairs nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó amerikai folyóirat.

Az olyan autokrata vezetők, mint Orbán Viktor, pedig még inkább elszigetelődtek, és védekező álláspontba kényszerültek

– hangoztatja a szerző. A cikk szerint 2022 sikerei közé tartozik, hogy az EU végre megfékezte Orbánt és Lengyelország de facto vezetőjét, Jarosław Kaczyńskit.

Tavasszal újraválasztott magyar miniszterelnöknek és lengyel szövetségesének kapcsolata megromlott a Putyinnal kapcsolatos nézeteik különbsége miatt – számol be a portál. A szerző szerint Orbán olcsó orosz gázt és jó viszonyt akar Putyinnal, de közben szüksége van az uniós forrásokra is. Amíg a magyar és a lengyel vezetés egy oldalon állt, Brüsszel nem tudta érvényesíteni akaratát felettük a jogállamiság ügyében. Az ukrajnai háború azonban éket vert Budapest és Varsó közé, Orbán pedig sarokba szorult – véli a cikkíró.

A magyar miniszterelnök az uniós pénzekért cserébe reformokat ígért, de ezekkel kapcsolatban sokan szkeptikusak Brüsszelben.

Lehetséges, hogy a kormányfő ezeket az ígéreteket nem teljesíti, de az biztos, hogy 2023-at gyengébb pozícióból kezdi, mint 2022-t

 – hangoztatja a Foreign Affairs.

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. január 19. 05:24
A vágyvezérelt köcsögök szervezete is böffentett egyet. Orbán nem elszigetelődik, hanem egyre szélesebb körű hatást érvényesít.
vamonos
2023. január 18. 18:18
Nick Thorpe (BBC): "Miniszterelnök úr, mennyire érzi magát ma elszigeteltnek Európában? És milyen politikai intézkedések állnak rendelkezésére, hogy ezt az elszigeteltséget leküzdje vagy csökkentse? " "Egy európai uniós tagállamot meg egy NATO-tagállamot nem lehet elszigetelni. Lehet vele egyet nem érteni, az is lehet, hogy mi nem értünk egyet senkivel, de ez nem elszigeteltség, hiszen ott vagyunk azoknál a döntéseknél, részt veszünk azokban a döntésekben, amelyek a közösségünk döntését, illetve haladásának irányát jelöli ki. Magyarország mindig úgy vett részt valamilyen együttműködésben, hogy közben a világ többi részével is kapcsolatokat tartott fönn. Ha megnézi az első, Árpád-házi királyoknak a külpolitikáját egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig, akkor ezt látja, és ennek a folyamatosságát láthatja a mi politikánkban is. Tehát Magyarország, miközben egy közösséghez tartozik, így nem is tud elszigetelődni, aközben minden erejével érvel a blokkosodás ellen. Ha beáll a blokkosodás, akár katonai értelemben, amit decouplingnak szoktak most leírni, akár gazdasági értelemben, annak Magyarország vesztese lesz."
Google
2023. január 18. 17:53
2022-öt úgy kezdte, hogy az ellenfelei fennhangon hirdették, hogy ők fognak nyerni, talán 2/3-al is. Aztán veszítettek egy nagyot. 2006 óta teszik ezt, hogy váljon az egészségükre!
k.edi
2023. január 18. 16:33
Elszigetelődés, jogállamiság, autoriter rezsim, antiszemita, szélsőjobboldali és diktátor. Kb. ez a hat szó, amiből az összes libsi cikket írják. Lassan újítani kellene, mert ez kezd kínosan unalmassá válni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!